3-годишни близнаци от Пловдив: Мама пие, татко бие!

Насилие над деца

„Мама пие, татко бие!“, това казали две 3-годишни близначета от Пловдив на раследващите след сигнал за агресия в семейството.

Историята на техните родители подробно разказа пред множество специалисти в Асеновград най-младият професор в България Дроздстой Стоянов. Той първи изнесе лекция, веднага след откриването на Третата Национална научно-практическа конференция днес, чиято тема е „Закрила и подкрепа на малолетни и непълнолетни деца – жертва на насилие“.

Чрез разказа си професор доктор Стоянов разясни пред присъстващите какво според него е „зряло поведение“ на възрастните в едно семейство. Той уточни, че децата, възпитавани в конфликтна среда, стават психопати. В конкретния случай родители се развеждат.

За да спечелят децата си и майката, и бащата ги подкупват с жестове и подаръци. Така, при конфликта между двамата, малчуганите стават инструмент за преговори. Получавайки каквото поискат, децата се научават да вземат нечия страна или да се обявяват против някого.

За да не се случи това, пред най-малките членове на семейството трябва да бъдат предоставени пространство и право на избор. Не да бъдат подтиквани от някого. В зряла възраст, според професор доктор Д. Стоянов, едно израстнало сред агресия дете изглежда като антисоциален психопат. Ако не може да си осигури живота, който е имал досега, когато порасне, то несъмнено ще извършва криминални прояви, смята още специалистът. Защото, когато е било малко, не му е наложено, че не може да получава всичко. Случаят с конкретното семейство от Пловдив е депозиран като такъв преди 11 месеца и 23 дни. До момента няма решение на проблема и официално становище от страна на институциите.

Децата, които вече са 4-годишни, все още живеят при родителите си в среда на домашно насилие. Безразличието на съдебната система и безотговорността на органите на реда, следствието, прокуратурата и социалните институции в България, според професора, са един от факторите, който не спомага за намаляване случаите на агресия вкъщи. За да не продължават да стават свидетели на онова, което се случва между родителите, е необходимо децата да бъдат изведени от семейството и отведени в безопасна за тях среда.

Подрастващите, свидетели или жертва на домашно насилие, често не завършват образованието си и не са полезни на себе си и обществото. Когато пораснат, такива деца започват да получават всичко, което искат, с бой. В края на лекцията си професор доктор Стоянов се обърна с препоръка към присъстващите в залата юристи, психолози, социални работници, всички, които се занимават с възпитание на деца незабавно да сигнализират, ако попаднат на подобни случаи.

А всяка от институциите може да се самосезира и да стартира процедура в най-кратък срок. Защото година от живота на едно 3-годишно дете се равнява на 10 от този, на възрастните, като ефект от изграждане на личността. „Злото може да просъществува само тогава, когато добрите хора мълчат и му направят път със своето безразличие.“, заключи професор доктор Д. Стоянов.

Първата лекция от тазгодишната конференция в Асеновград предизвика интересна дискусия. Присъстващи зададоха различни въпроси, свързани с асоциалното поведение на децата в обществото. Националната конференция продължава днес следобед с лекция на Таня Кметова – изпълнителен директор на Център за изследвания и политики за жените.

Тя ще говори за „Домашното насилие – характеристики и последици“. А темата, която ще засегне доктор Спасов е „Насилието – норма или патология в съвременното общество“. В края на днешния първи ден от конференцията е предвидено и време за дискусия на участниците. Утре гост лектор ще бъде професор Румен Стаматов – ръководител катедра „Психология“ към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top