3 загинали и 29 ранени деца при катастрофи в Пловдивско за 4 месеца

3 деца са загинали, а други 29 са ранени при катастрофи в Пловдивска област от началото на годината досега. 33 са децата-жертви на пътя в страната. Това показва черната статистика на пловдивската „Пътна полиция“, съобщи говорителят Ботьо Гиргинов.

В почти две трети от случаите децата са ранени като на пешеходна пътека, посочи Гиргинов. По думите му шофьорите продължават да превозват децата в автомобилите без обезопасителни колани и без да са в специалните детски столчета и предпазни седалки.

Данните бяха изнесени по повод началото на Третата глобална седмица на ООН за безопасност на движението по пътищата. От 4 до 11 май ще се проведат поредица от инициативи, които тази година преминават под мотото „Спаси живота на децата!“.

В Пловдив кампанията стартира с полицейска акция по метода на широкообхватния контрол на бул. „Васил Априлов“. Екипи на КАТ спираха водачите и ги проверяваха за преминат годишен технически преглед, гражданска отговорност, както и дали автомобилът не е обявен за издирване.

В акцията се включиха и доброволци на Българския червен кръст, които раздаваха брошури на шофьорите за безопасността на движението. „Трябва да си отворим очите, че това е много сериозен проблем за нас. Да губим толкова деца, толкова хора по пътищата, колкото във военен конфликт, е недопустимо“, категорична бе Таня Георгиева, директор на Областния съвет на БЧК в Пловдив.

До края на седмицата се предвиждат също срещи на деца и родители с пътни полицаи в училища и детски градини. На 8 май, патрулки ще бъдат разположени около учебните заведения и точно в 12 часа с подаване на светлинна и звукова сигнализация и с едноминутно мълчание ще се почете паметта на жертвите в пътни инциденти. Преди това ще бъдат отслужени панихиди в памет на загиналите при катастрофи. На 11 май в Пловдив ще се проведе и състезание по приложно колоездене в двора на Математическата гимназия.

Подобни статии

Top