3 месеца гратисен период за въвеждане на електронно таксуване

Предстои плавно преминаване от кондукторно към безкондукторно обслужване в автобусите на градския транспорт, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев след проведената втора среща с превозвачите. 1-ви април 2016 г. е датата, от която трябва да започне да функционират успоредно и двете системи.

„Тъй като има рискове при въвеждането на  новата електронна система в 258 автобуса със заредени валидатори и с машини по спирките, обсъждаме с превозвачите вариант за тримесечен гратисен  период, в който освен електронното таксуване, в автобусите да продължава да има и кондуктори, така че и за хората промяната да става плавно”, уточни кметът.

От 1-ви април община Пловдив ще да започне да продава картите чрез автоматите за презареждане и чрез гишетата. Първото издаване на картата ще бъде безплатно. На нея ще има идентификационен номер, както и снимка на притежателя. При изгубване гражданите ще трябва да заплатят стойността, която ще се определи с решение на Общинския съвет.

„Новите карти ще могат да бъдат зареждани от всички автомати на територията на Пловдив и няма да има вече такива големи опашки, както до сега. Искаме да намерим най-добрия вариант, който да бъде удобен за гражданите”, подчерта Иван Тотев.

Във въпросния гратисен период в автобусите все още ще се продават билети, а кондукторите ще помагат на гражданите и ще следят за това дали пътниците имат необходимите превозни документи.

Top