3 100 лв. за наем на Античния догодина (ВИДЕО)

Вдигат с 10% наемите на помещения, сцени и културни пространства в Пловдив

3100 лв. ще плащат за наем на Античния догодина мераклиите да го ползват като културна и каквато и да е друга сцена. Това съобщи днес кметът Иван Тотев пред журналисти. Той уточни, че с 10% ще бъдат вдигнати наемните цени на най-атрактивните сцени под тепетата през 2019 година, когато Пловдив ще бъде европейска столица на културата.

Така за Античният театър, чиято наемна цена в момента е 2800 лв., желаещите да го ползват догодина ще трябва да се бръкнат с 300 лв. повече. Същото се отнася и за Дома на културата.

„Интересът към тези сцени е голям, имаме по три-четири заявки за една и съща дата за всеки обект и се чудим как да пренаредим календара. Това не е много голямо увеличение“, коментира градоначалникът. По думите му в Европа подобни сцени били много по-скъпи.

Тотев обаче беше категоричен, че няма да бъдат повишавани цените за билети на културните и туристически обекти и атракции. Поскъпване ще има само за наемите на помещения, сцени и пространства под тепетата. Кметът припомни, че в момента Пловдив разполага с още едно изложбено пространство – „СКЛАД“ в Тютюневия град. И допълни, че ремонтът на художествената галерия на ДПХ на ул. „Гладстон“ продължава, тъй като разкопките са приключили.

Буксувала обаче поръчката за ремонта на ГХГ на ул. „Съборна“ в Стария град. Там имало обжалване на процедурата. Същото се отнасяло и за „Детмаг“.

Вижте още във видеото:

Top