3 години условно за кмета на Карлово, присвоил 27 хил. лв. европейски пари

Кметът на Карлово: Невинен съм

Съдът лиши карловския градоначалник от правото да заема обществена длъжност

3-годишна условна присъда с 4 години изпитателен срок отсъди пловдивският районен съд за карловския кмет д-р Емил Кабаиванов днес. Кабаиванов бе осъден за длъжностно присвояване на близо 26 984 лв. европейски пари.

Съдът лиши още карловския градоначалник от правото да заема обществена длъжност за срок от 4 години.

„Тази присъда е политическа. Иска се отстраняването ми от надпреварата на идващите местни избори. Нямам притеснения, всички факти говорят в моя полза“, заяви веднага след делото д-р Кабаиванов и посочи, че ще обжалва решението на пловдивските магистрати.

„Вярвам и се надявам, че на по-горна съдът инстанция ще отсъди правилно„, допълни той.

Делото срещу карловския кмет се точи вече близо 2 години предимно при закрити врати заради използването на СРС-та. Първоначално то започна в Карловския районен съд, но впоследствие всички тамошни магистрати си дадоха отвод и се наложи целият процес да стартира отново в Пловдив.

Парите, за присвояването на които бе обвинен Кабаиванов, са били предназначени за изграждане на пречиствателна станция. Те са собственост на Община Карлово, получени от нея по сключен между Министерство на околната среда и водите и Община Карлово договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд  за „Доизграждане и модернизация на ГПСОВ и канализационна мрежа Карлово.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Окръжния съд в Пловдив. Ако тя бъде потвърдена, д-р Кабаиванов няма да има право да се кандидатира повече и ще трябва да освободи поста си.

Подобни статии

Top