3 години условно за огнебореца, шофьор на преобърнатата пожарна по пътя за Куклен

Пожарникарят: Не минава ден, в който да не си спомням катастрофата

3 години условно, с 5 години изпитателен срок постанови Пловдивският окръжен съд за 31-годишния пожарникар Петър Иванов заради смъртта на огнебореца Илиян Попов, загинал преди две години на пътя Брестник – Куклен. Иванов бе признат за виновен, че е нарушил Закона за движение по пътищата, шофирайки с 80 км/ч. – скорост, несъобразена с пътните условия – силен дъжд и хлъзгава настилка. В резултат той не успял да овладее противопожарния автомобил и така, по непредпазливост, е причинил смъртта на своя колега и приятел.

Иванов бе лишен от съда и от право да управлява моторно превозно средство за срок от пет години.

Пожарната паднала в дере край Куклен, огнеборците били затиснати (СНИМКИ)

Делото днес бе гледано по съкратената процедура с признаване от подсъдимия на всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. Самият Петър Иванов заяви, че съжалява много за случилото се и добави, че е бил близък със загиналия си колега.

„Има неща, които не мога да върна“, каза огнеборецът и добави, че не може да опише с думи преживяванията си, докато е лежал със счупен крак в пожарната кола. „Не минава ден, в който да не си спомням катастрофата, няма как да го опиша“, призна Петър Иванов в последните си думи пред съда.

Близките на загиналия огнеборец поискаха шофьорската книжка на Иванов да бъде отнета за по-дълъг срок

В съдебната зала присъстваха сестрата, съпругата и дъщерите на загиналия пожарникар.  Те не настояха за ефективна присъда, но поискаха шофьорската книжка на пожарникаря, който продължава да бъде водач на пожарен автомобил, да бъде отнета за максимално позволения от закона срок.

Присъства и тежко раненият при катастрофата Васил Ангелов, който е получил пет средни телесни повреди – счупена челюст, потрошени ребра, перфориран бял дроб и др. В кулоарите той разказа, че дълго време е бил между живота и смъртта, а лекарите му давали само 30% шанс да оживее. Ангелов и в момента работи като пожарникар, остава му само година служба.

Пожарна се преобърна в канавката преди Куклен

„Тези хора работят при извънредно претоварени условия. Те трябва да спазват и времето да пристигнат навреме на произшествието. В участъка не е имало никакви знаци, че предстои остър завой, а той е бързал, за да стигне навреме“, посочи в пледоарията си защитникът на Петър Иванов – адвокат Красимир Елдъров.

„Тази мъка, този кошмар да стои в кабината, докато той също е пострадал, с фрактури на краката на няколко места, и да гледа, тежко пострадалия си колега… Веднага след произшествието той се е обадил на дежурния и е поискал помощ, въпреки своята болка и шок, като са пратени на място всички дежурни екипи“, припомни защитникът.

1 2

Подобни статии

Top