3 млн. лв. дава Бойко за изгорелия Мулдавски манастир (СНИМКИ И ВИДЕО)

Парите ще се отпускат поетапно

3 млн.лв. ще бъдат отпуснати за довършване на изгорялото източно крило на Мулдавския манастир. Това съобщи преди минути премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Мулдавския манастир край Асеновград. Част от парите ще отидат и за цялостна реконструкция на останалата западна част на светата обител, която е в окаяно състояние.

“ Трябва да върнем вида на обителта, като се запазят старините и  автентичния вид на манастира.“

Друга част от средствата ще бъдат предназначени за изграждане на водопровод от разклона по пътя за Кърджали до манастира и за асфалтиране на трикилометровата отсечка до манастира, която в момента е на чакъл и прилича по-скоро на горска пътека.

Парите ще се отпускат поетапно, обяви премиерът.  Той обяви, че ВиК проектът вече е съгласуван на всички нива и щ, а изграждането на водопроводната мрежа ще струва около един милион лева. , а на кмета на община Асеновград д-р Емил Караиванов поръча да извърши отчуждителни процедури на няколко частни имота, за да бъде изграден пътят към светата обител.

 

“ Пътят ще бъде еднолентов с разширения“, каза Бойко Борисов.

Правителството ще гласува 600 хил. лв. за пловдивската семинария

Още следващата сряда на редовното заседание на Министерски съвет Борисов ще поиска да бъдат осигурени 600 хил. лв. за ремонт на пловдивската семинария и академия. Там от миналата година тече покривът, а всички направени подобрения досега са компрометирани.

В семинарията учат около 170 ученици и студенти-богослови и ремонтът е належащ, обясни пред премиера пловдивският митрополит Николай, който го посрещна на прага на Мулдавския манастир и го придружаваше при инспекцията му.

“ Това, което сме поискали от премиера и правителството, сме го получили и с добра съвест вложили и оползотворили за възстановяване на тази значима за църковния живот обител“, каза пловдивския владика. „Днес министър-председателят ни увери, че ще помогне да възстановим и духовното училище.

1 2

Подобни статии

Един коментар

  1. Светият Синод написа:

    „… В семинарията учат около 170 бъдещи ученици и студенти-богослови …“ Как не спря да лъже тоз…..и премиер и държава и общественост… Истината е, че откакто си присвои семинарията и се опита, да създаде Николаитска Академия (нещо, с което само добави още смях към поредния епизод на Господари на Ефира) от някогашните 120 души по времето на епископ Евлогий, сега семинаристите са не 170 евентуални бъдещи призраци, а с действителен брой 7….да….пословично сгромолясване на духовното училище под вещото ръководство на пловдив-ската владика…. Тъжна история….

Top