3 пъти са се увеличили страдащите от алергии

8 юли се отбелязва като Световен ден за борба с алергиите

от 2005 г., по инициатива на Световната организация за борба с алергиите. Целта е популяризиране на информацията за алергичните заболявания, с акцент върху необходимостта от профилактиката и превенцията им.

Алергията е свръхреакция на организма към определено вещество, което в своята същност може да не е вредно. Веществата, които предизвикват алергични реакции се наричат алергени. Многообразието на алергените е огромно. На практика броят на веществата, които могат да предизвикат алергия е неограничен. Добре известни са алергичните реакции към ужилване или ухапване от насекоми, алергии към храни, лекарства, полени, домашни любимци, козметика, плесени, акари (кърлежчета от домашен прах) и много други.

Алергиите могат да бъдат:

Респираторни (дихателни) алергии. При тях се получава сърбеж в очите, хрема, сърбеж в носа, кихане. Причиняват се от домашен прах (акари), полени, домашни любимци

Кожни алергии – сърбеж по кожата, обрив. Получават се от ужилвания и ухапвания от насекоми, лекарства, козметика.

Очни алергии – причинители могат да бъдат полени, акари, козметика. Изразяват се в зачервяване и сълзене на очите, възпаление и подуване на клепачите.

Алергичните реакции са различни и по сила:

от леки, средни до тежки, които са свързани със затруднено дишане, задушаване, понижение на кръвното налягане, забавяне на сърдечния ритъм, дори могат да доведат до смърт (алергичен шок).

Според медиците алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти. Само за последните 20-25 години страдащите алергии са се увеличили 3 пъти и се е разширила значително възрастовата граница на пациентите.

Проява на алергична реакция на организма представляват и астмата и алергичния ринит (сенна хрема).

Подобни статии

Top