3 сцени, занаяти, фермерски пазар и много фолклор на Народния събор в Пловдив (ВИДЕО)

Четвъртият Народен събор в Пловдив събира над 4000 участници

На три сцени ще бъдат тази година концертите и изявите на участниците в четвъртия Народен събор в пловдивския парк Лаута. Съборът ще се проведе на 11 и 12 май от 10:00 до 22:00 часа, а в него ще се включат над 4000 народни изпълнители, танцьори, самодейци и занаятчии.

Виевската група, Николай Славеев и бенд, Ансамбъл „Тракия“, Академичен фолклорен ансамбъл и оркестър към АМТИИ и много гайдарски състави, ще изнесат концерти през двата дни. В програмата ще се включат също фолклорни ансамбли от читалища, училища, клубове за народни танци и самодейци.

Организаторите са подготвили за всички желаещи уроци по народни танци, училище за народни инструменти и хоротека. По традиция ще има и алея на занаятите, на която повече от 60 занаятчии ще демонстрират уменията си, както и фермерски пазар.

„Очакват ни вечери с много силни концерти на известни и обичани изпълнители. На една от сцените ще има „хоротека“ – място, където желаещите ще играят до насита хора, а за тези, които не умеят, но искат да се научат ще има училище за народни танци. Тревните площи са окосени, обработени и напръскани срещу кърлежи. Предприели сме необходимите мерки за безопасност и гражданите могат спокойно да дойдат с хамаци и одеяла“, обясни кметът на пловдивския район „Тракия“ Костадин Димитров.

Паркирането отново ще е по протежението на бул. „Санкт Петербург“

Той подчерта, че паркирането на автомобили отново ще бъде по бул. „Санкт Петербург“, където за целта ще има обозначени места и призова пловдивчани и гостите на събора да внимават по булеварда.

„Събитието се организира за 4-ти път и вече доказано се е превърнало в неизменна част от Културния календар на Пловдив. Голямото посещение на предишните издания е доказателство, че хората го харесват. Подкрепата от страна на Общината за провеждането на Народен събор Пловдив 2019  е в размер на 20 000 лева, като тази сума е по-голяма от предишните. Съборът е събитие, което се очаква  с нетърпение от гражданите и гостите и за 2-та дни се превръща в един истински голям празник“, каза пред журналисти на специална пресконференция зам.-кметът по култура и туризъм Александър Държиков.

„Напълно безплатно всички желаещи могат да се научат да играят различни видове хора, както и да се научат да свирят на някой от любимите български народни инструменти – тъпан, кавал, гайда. За всичко останало, което ще се предлага – занаятчийски и фермерски пазар може да се каже „Цените на Народен събор са народни!“. Искаме хората да се чувстват добре, спокойни и да се наслаждават на всичко, което се случва на сцените“, посочи пък организаторът на събора Димитър Михов от „Ясмина“.

1 2

Подобни статии

Top