30 глобени при акцията „Шофирай с камера“

30 водачи на моторни превозни средства вече са наказани в резултат на акцията „Шофирай с камера“. Около 360 души са се възползвали от възможността да сложат записващо устройство в колите си, обяви Елена Грудлева от Асоциацията на пострадали при катастрофи. От организацията апелират за законови промени, които да утвърдят записания видеоклип като достатъчно доказателство за засеченото нарушение.

От Асоциацията отчитат акцията „Шофирай с камера“ като успешна. Водачите са проявили голям интерес и досега са заснети и качени над 800 клипа, 300 от които са с изискваното качество. Видеозаписът се придружава с бланка, в която се попълват данните на водача, който снима, и мястото, където е извършено нарушението.

Това е достатъчно за процедурата,която ще се проведе в КАТ. Само 50 от 360 шофьори са отишли до полицията с необходимата бланка и диск, посочи Елена Грудлева.

Хората са заети и нежеланието им да отидат до полицията обяснява разликата между броя на заснетите и документирани по правилата нарушения. Затова от Асоциацията настояват видеоклипът да се приема като единствено и достатъчно доказателство.

Така се процедира например в Испания. Там контролните органи откриват и глобяват нарушител само на базата на качен в интернет клип. От Асоциацията обмислят и нови инициативи за превенция, за да може да се спре войната по-пътищата, която взема все повече жертви и осакатява хора.

Подобни статии

Top