30 години от трагедията Чернобил (СНИМКИ)

Преди 30 години светът преживя най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството.

В 01:23 ч. на 26 април 1986 година в четвърти енергоблок на най-голямата по това време атомна електроцентрала в Съветския съюз избухва взрив, който унищожава напълно реактора.

Пожарът не стихва в продължение на 10 дни и унищожава всичко по пътя си. Радиацията се разпространява мълниеносно.

В резултат в атмосферата са изхвърлени 190 тона радиоактивни вещества, облаци от радиоактивни вещества стигнаха и до голяма част от Европа.

Катастрофата става по време на учение за аварийно спиране  на системите заради повреда в електросистемата и човешка грешка.

При самата експлозия загиват само двама души, но близо 300 000 души са принудени да напуснат домовете си. А пораженията върху хората са огромни и носят последици и за родените в следващите години.

Според доклад на „Грийнпийс“ от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални – припомня БГНЕС.

Международната агенция за ракови изследвания пък твърди, че инцидентът ще отнеме живота на още 16 хиляди европейци до 2065 г.

След разследването за аварията е съобщено, че експлозията е в резултат на съчетание от дефектен дизайн и оперативна грешка, които създават смъртоносен радиоактивен облак. Останалите реактори незабавно са спрени и и извадени от употреба.

Около 155 000 кв. км са заразени с радиоактивни материали, от които почти 52 000 кв. км – със силно радиоактивните елементи цезий-137 и стронций-90, които са с период на полуразпад съответно 30 и 28 години.

В радиус от 30 км около Чернобил е обособена т. нар. „Зона за отчуждаване“. Дори след 3 десетилетия радиацията там е толкова висока, че според украинските власти тази територия няма да бъде подходяща за живот в следващите 20 000 години.

И въпреки това около 5 милиона души продължават да живеят в заразени по време на бедствието територии в Украйна, Беларус и Русия – припомни „Грийнпийс“.

 

Подобни статии

Top