30 ергени пресъздадоха уникалния обичай „Мяукане“ в Болярци (СНИМКИ)

Трийсетина момци от садовското село Болярци пресъздадоха през уикенда уникалния обичай „Мяукане“. Той е традиция за дните около Богоявление и е характерен само за садовското село.

Според обреда групата на младежите има свой тартор – т.нар. „главен котарак“. Тази година момците поведе 15-годишният Петър Йорданов, който получи щафетата от дългогодишния „котарак“ Атанас Диновски.

В „мяукането“ имат право да участват само младежи над 15 г., като ограничения за горна граница на възрастта няма – важното е само да са неженени и необвързани. Ако някой се сгоди или ожени през годината, повече не може да „мяука“.

Идеята на обреда, който датира от стари времена, е да се запознаят младите моми и момци в селото и всеки от тях да си намери половинката в живота. Младежите, облечени в автентични народни носии,  обикалят къщите на момите и при влизане в двора на девойката, ако някой от ергените я харесва, стреля. Именно заради това вчера Болярци бе огласяно от изстрели. За която мома имало най-много стрелба, авторитетът й бил най-голям, твърдят старите хора.

С викове: „Три, пет-мяу, хайде, котараци, за момата!” момците обикаляха дворовете на девойките, които пък, от своя страна ги посрещаха със саморъчно приготвени баници, пити, тутманици, баклави, торти и други специалитети. Защото само мома, която можела да приготви баница или вкусна гозба, ставала за женене.

За да не са изненадани момите обаче, момците ги предупреждават по-отрано. Тази година, на 4 януари групата ергени обиколила моминските къщи, за да им съобщи да се готвят за гости.

Според най-възрастните жители на Болярци в миналото много от семействата в селото са се залюбили именно чрез този ритуал. А често хорото на мегдана в края на деня завършвало с годеж. А именно „Маукане“-то да завърши с годеж.

В края на деня всички участници в ритуала се събраха в центъра на село Болярци, където специално жури определи специалитетът на коя от момите е най-вкусен. Първа награда в кулинарния „конкурс“ бе присъден на Боряна Петрова, следвана от Даниела Велкова и Иванка Чинчева, а четвъртото място зае Анелия Теофилова.

Но най-голямата награда за младите кулинарки бе закупуването на сладкиша им. Затова имаше категория „Закупени торти“, в която победител стана Мариела Лентова.

Тази година журито връчи и специална награда – за саморъчно направени баници и пити. Наградата бе за Цветелина Йорданова, чиято баница бе най-вкусна.

Подобни статии

Top