30 ст. за яйце иска баба пред Четвъртък пазара (СНИМКИ) - DC news

30 ст. за яйце иска баба пред Четвъртък пазара (СНИМКИ)

По-малко от пет дни, преди трескаво да започнем да купуваме яйца, за да ги боядисаме за Великден, на централните пловдивски зеленчукови пазари най-търсената стока за празника на практика липсва. Нито един от търговците на зеленчуци не е поел риска тази година да изложи на сергията си и яйца, между марулите, краставиците и доматите. Вероятно търговците са се стреснали от масираните проверки, които Агенцията по безопасност на храните започна по случай наближаващите празници, а пазарите също влизат в обектите, които инспекторите планираха да проверяват.

Все пак, ако толкова много искате да си купите яйца от Четвъртък пазара например, бихте могли да намерите, но не вътре в тържището, а пред него. В редичката от баби, предлагащи коприва, лапад, различни билки, зюмбюли и лалета, откъснати от къщните им градинки, е и възрастна жена от Маноле, пред краката на която се мъдри найлонова торбичка с 10 яйца. Яйцата са едри и изглеждат добре на външен вид, но въпреки по-хладното време, слънцето ги напича, а и предлагането им не съответства по никакъв начин на санитарните изисквания. 30 стотинки е цената на всяко яйце, а накуп жената ги предлага за 3 лева.

Цената, на която предлага селските си яйца жената, е по-висока от тази, за която в момента можете да си купите яйца от големите търговски вериги. В една от тях 10 яйца струват от 2.29 лв., ако са на промоция, до 2.70 лв., а добре опакована кора с 30 броя можете да си купите за 6.49 лв.

Цените все още са нормални за този период на годината, но все пак яйцата леко са поскъпнали, в сравнение с преди няколко седмици, когато от големите хипермаркети можеше да се купят яйца и за по 20 ст. бройката.

В хранителните вериги вече се предлага масово агнешко месо в различни разфасовки. Ако не искате да се блъскате по-рано по магазините, спокойно може да си купите още от сега агнешки бут, плешка, гърди или дори заготовка с по 10 кебапчета, чиято цена е близо 4 лв. Около 14 лв. струва килограма на агнешкото, като това е с лев повече от миналата година, когато крехкото месо можеше да се купи за 12-13 лв.

На същите цени може да се вземе прясно месо и от малките квартални магазинчета, показа проверка на DCNEWS. Търговците не прогнозират поскъпване, но все пак леко повишаване на цените можело да има ден-два, преди празника.

Междувременно извънредните проверки по случаи наближаващите празници Великден и Гергьовден на БАБХ са в ход. Проверяват се обекти за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, както и такива с дейност кетъринг и обекти предлагащи услугата “ол инклузив“.

Проверяват яйцата и агнешкото преди празниците

„Проверяваме навсякъде, в цялата област, сега в събота и неделя ще засилим проверките, но до този момент нямаме открити нарушения“, съобщи пред DCNEWS шефът на ОДБХ – Пловдив д-р Камен Янков. Той поясни, че инспекторите следят и за случаи като бабата от Маноле, на която се натъкна репортер на сайта. „За тези случаи управителят на пазара ни информира своевременно и контролът е моментален“, категоричен беше д-р Янков.

Според него, в зависимост от нарушението, глобите за нерегламентирани продажби на яйца и месо, достигат до 5000 лв.

Подобни статии

Top