„30 щриха за любовта“ в „Тракарт“

trakart

Издателство „Жанет 45″ ще представи тази вечер в Културен център „Тракарт“ сборника с разкази на Ганка Филиповска, озаглавен „30 щриха за любовта“. Премиерата е в 18.30 ч. , а специални думи за авторката и книгата ще произнесе Кръстьо Раленков.

Най-българският жанр е разказът. Казват го литературоведите – и български, и чужди. И вярно го казват, свръхвярно дори: който прочете разказите на Ганка Филиповска, ще се окъпе в българското, ще го залее то като водопад. Ще го залее и ще го пречисти. Защото това са разкази – кръщение, разкази – посвещение: посвещение за това как можеш все пак да се запънеш да останеш човек, когато около теб всичко и всеки те бута към другото, нечовешкото. Да си едновременно и българин, и човек – някои мислят това съчетание за невъзможно, Ганка Филиповска показва не само че то е възможно, Ганка Филиповска доказва, че то е необходимо. Толкова необходимо, колкото е необходимо всеки, който има душа за истинска литература, да прочете тия нейни разкази. Като светло слово да ги прочете, като свята вода да ги изпие…

Митко Новков

Ганка Филиповска е родена във Варна и е завършила българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Тя е работила като стругар, учителка, коректор, редактор, собственик на модна къща, търговец на едро.

Редактира произведения на съвременни български автори. Награждавана е за поезия в конкурса „Стихове за вечните неща“ и за проза в „Състояние на полет“ и „Елате ни вижте“. Автор е на сборника с разкази „Сонет 130“.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top