30-годишен пациент с COVID-19 лекуват в Карловската болница

Повишаване на заболеваемостта от коронавирус при младите хора се наблюдава от началото на месец март в Карлово.

Това съобщи д-р Христо Пелев, управител на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ по време на заседание на Временната комисия за COVID-обстановката, оглавявана от председателя на  Общински съвет – Карлово Доньо Тодоров. Според него от началото на март до днес през COVID-отделението са преминали 130 пациенти и 220 през COVID-кабинета. Към този момент в COVID-отделението има 7 свободни легла от общо 47, а най-младият пациент е на 30 години.

Д-р Пелев представи пред ръководството на Общината и общинските съветници три стратегии, които според него ще помогнат за справяне с COVID-ситуацията в болницата.

  1. Да се приемат само пациенти с изразена дихателна недостатъчност;
  2. Пациенти при които има спад на температурата, не са кислородозависими и цитокиновата буря отшумява да бъдат дехоспитализирани и да преминат на домашно лечение;
  3. Да се спре плановия прием, с изключение на спешните случаи, във вътрешно и неврологично отделение и те да бъдат буферна зона за пациенти с COVID-19. Персоналът да се реорганизира и включи в графиците за смяна на екипите в COVID-отделението през 10 дни.

В момента в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ работят 4 доброволци. Заявления за започване на работа са подали 2 лекари, желаещи да специализират вътрешни болести в акредитираната за това карловска болница.

Д-р Делевска информира, че 90% от направените тестове на пациенти, преминали през кабинетите на общопрактикуващите лекари са положителни, не всички са тежко болни. В момента общопрактикуващите лекари не разполагат с ваксини.

Започва масова ваксинация в Медицински център 1 – Карлово с ваксини на АстраЗенека

На заседанието стана ясно, че от понеделник – 29 март, всеки, който желае да бъде имунизиран с ваксината на АстраЗенека, може да се запише в Медицински център 1 – Карлово на тел. 0335/9-32-04 от 08:00 до 10:00 ч и да бъде включен в график за по-добра координация.

Управителят на медицинския център д-р Атанас Юнаков информира, че е направена организация от три екипа, които извършват едновременно ваксиниране. До края на тази седмица ще приключат имунизациите и реимунзациите  по предварително изготвения график. Д-р Юнаков съобщи, че само за 3 дни са направени 170 имунизации, от които 54 реимунизации.

Кметът д-р Емил Кабаиванов допълни, че ще разговаря с директора на РЗИ-Пловдив за осигуряване на ваксини за личните лекари и ще осигури транспорт от Общината, за да бъдат доставени. Той поздрави д-р Пелев и д-р Юнаков за направената добра и ефективна организация в двете здравни заведения.

Подобни статии

Top