30 храма посрещат богомолци за Гергьовден в Асеновградско (СНИМКИ)

Точно 10 църкви

и 22 параклиса в община Асеновград носят  името на един от най-почитаните светци и мъченици за вярата Свети Георги Победоносец. Утре всички те ще отворят врати, в очакване на  стотиците богомолци, които ще отидат и засвидетелстват почитта си към светеца.

Три са църквите в Асеновград, които ще посрещат миряни за храмовия си празник. По традиция най-много хора се събират  в най-голямата църква в града „Свети Георги” в старата махала Амбелино. Честванията ще започнат с празнична света литургия.

Освен патронен празник,

тази година на Гергьовден  храмът ще отбележи и 170 години от построяването си. Според спомените на старите хора църквата е строена три години. На това място преди е имало два параклиса – „Свети Архангел“ и „Свети Георги“, които били опожарени от кърджалиите, а по-долу още два параклиса.

Легендата твърди, че в единия от тях – „Св. св. Козма и Дамян“ е склопил очи Паисий Хилендарски. В чест на пребиваването на първият български възрожденец населението решава на мястото на опожарените параклиси да се изгради величествен храм „Свети Георги“.

Характерно за строежа е,

1 2

Подобни статии

Top