30 милиона лева трябват за старта на "Екобус", одобриха бизнес плана му - DC news

30 милиона лева трябват за старта на „Екобус“, одобриха бизнес плана му

Очаква се дружеството да бъде лицензирано

Пловдивските общински съветници приеха изготвената бизнес програма на  общинското транспортно дружество „Екобус“  с 26 гласа „за“, 13 „против“ и  7 „въздържали се“.

Най-голямата съпротива за електрически транспорт демонстрира групата ГЕРБ. Съветниците от групите гласуваха различно, а подкрепата на бизнес програмата беше дадена предимно от старейшините от ЗС „Александър Стамболийски“, Съюз за Пловдив, Кауза Пловдив, БСП, ВМРО, пише „Марица“.

Дебатите започнаха с изказване Йордан Илиев от групата на ГЕРБ, който заяви, че не вижда как точно този план ще изземе властта от превозвачите, които обслужват градските автобусни линии, допълва Радио Пловдив.

Владимир Славенски от „Демократична България“ попита дали има проектна готовност за купуването на 20 автобуса за новите линии с номера 103  и 104, които да поемат потока от ученици и студенти и реални срокове кога това ще се случи.  Независимият Слави Георгиев нарече изготвения план псевдопрограма като заяви очакванията си за заложени средства за обследвания и анализи.

В изказването си зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов заяви: „Екобус потегли, макар и на първа скорост, макар и бавно, но безвъзратно и трябва да сме горди от този факт. Пловдив съвсем скоро ще се нареди до всички други развити в транспотно отношение градове с добиването на електрически автобуси, създаването на депо, зарядни станции. Всичко това по европейски програми“.

В бизнес плана си управителят на „Екобус“ Илко Търпов отбелязва, че за да започне дружеството да функционира, са необходими 30 млн.лв. По-голямата част от сумата е за купуването на електробуси. Прогнозните годишни приходи от билети и субсидии са над 1 млн. и 600 хил. лв.

Очаква се лиценз на дружеството.

Снимката е илюстративна

Подобни статии

Top