300 дка стърнище гори край АМ Тракия

Около 300 дка сухи треви и храсти, както и част от борова гора, горят в момента край магистрала „Тракия“ в близост до Чирпан. Огънят е тръгнал от стърнище, подпалено най-вероятна от искра от двигател на трактор, който е извършвал оран в района, смятат от пожарната. Според очевидци облаците дим от огнището на пожара се виждат на десетки километри, включително и от магистралата.

Сигналът за пожара, засегнал и горски масив в местността Ягач, е подаден около 14.00 ч. На място са били изпратени три противопожарни екипа от Стара Загора и Чирпан. В гасенето участват също горски от държавното горско стопанство, а районът е отцепен от полиция.

Огнената стихия е много близо до село Малко Тръново, но засега няма опасност за жителите на населеното място. Съществува пряка опасност обаче за район, където се отглеждат фазани и сърни, уточниха от пожарната.

Общо 4  противопожарни екипа от Пловдив са в момента на различни огнища в региона, включително и край магистралата. Те гасят сухи треви и храсти край Кричим, Милево, Садово и Трилистник. Пожарът край Трилистник се е разпрострял към магистралата и затова на място са пратени два екипа огнеборци.

Още два пожара са загасени преди минути край с. Бенковски – на 121-я километър на магистралата и в близост до 136-я километър – на изхода и входа на Пловдив от Бургас, съобщиха от пресцентъра на пловдивската пожарна.

Най-честите причини за пожарите са хвърлени фасове от цигари или неизправност в селскостопанската техника, която в момента оре земеделските площи.

 

Подобни статии

Top