300 лв. годишен абонамент за синя зона в Асеновград - DC news

300 лв. годишен абонамент за синя зона в Асеновград

1 лев ще плащат водачите на леки автомобили в Асеновград за час престой в бъдещата синя зона на града. 1 лев ще бъде и таксата за ползване на общински паркинг, а абонаментът за синя зона ще бъде 40 лева за месец и 300 лева за година. Таксите за синя зона и общински паркинги бяха приети на днешната сесия на Общинския съвет в Асеновград.

След дебатите в зала тарифите за престой по централните улици в Асеновград и на общинските паркинги претърпяха частични промени, в сравнение с първоначално предложените от администрацията. ГЕРБ предложи таксата за домуващи да не бъде 50, а 30 лева годишно, а абонаментът за синята зона да падне от 600 на 300 лева за година. Хората на Бойко Борисов искаха месечният абонамент за паркиране в центъра да не бъде 60 лева, а 30, но от БСП предложиха с 10 лева по-висока месечна такса и така тя ще бъде 40 лева.

Синята зона реално ще стартира след влизане в сила на това решение на Общинския съвет, коментира зам.-кметът на Асеновград Пламен Йончев. Поетапно ще бъдат въведени т. нар. „сини зони“, като ще започнем от централната градска част. Това са около 20 улици.

Сред улиците, включени в синята зона, са ул. „Съединение“, „6 януари“ и др. В зоната за платено паркиране засега не влизат ул. „Марица“ и ул. „Цар Иван Асен ІІ“.

Според Йончев там и сега се паркира незаконно, затова администрацията ще внесе предложение на следващата сесия на местния парламент тези улици да бъдат включени в синя зона и спиращите там да бъдат таксувани.

Това обаче трябва да бъде съгласувано с Пътна полиция, която засега е против по тези улици да се паркира, коментира зам.-кметът.

Подобни статии

Top