300 хористи и стотици пловдивчани пяха заедно „Върви народе възродени“ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Изключително емоционално отбелязаха пловдивчани празника на светите братя Кирил и Методий тази вечер. Около 300 хористи от 10 представителни хорови състава от града под тепетата изпяха на стълбите на Каменица две от най-обичаните и емблематични песни на България, както и химна на Пловдив.

Хоровете и стотиците присъстващи пловдивчани бяха приветствани от кмета Иван Тотев. Градоначалникът не говори много. С няколко думи той представи инициативата „ЗАЕДНО“, повод за която стана 120-тата годишнина от основаване на хоровото движение в Пловдив. След това той даде думата на изпълнителите.

Точно в 18.30 часа, деца и възрастни от най-известните пловдивски хорови формации се подредени на стълбите извисиха гласове, изпълнявайки химна на града под тепетата.

След химна развълнуваната диригентка проф. Златина Делирадева – доайен на хоровото дирижиране в Пловдив, обясни, че в деня, в който църквата почита просветителите, ще прозвучат също  две от най-великите български песни – „Върви, народе възродени“ и „Питат ли ме дей зората“.

В момента, в който прозвучаха първите звуци на химна на Кирил и Методий, заедно с певците запяха и всички присъстващи, а проф. Делирадева пое диригентството не само на хористите, но и на публиката.

В края всички хористи спонтанно започнаха да скандират името на Пловдив.

Идеята за провеждането на инициативата е на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, с подкрепата на Община Пловдив в лицето на кмета инж. Иван Тотев и заместник-кмета по култура и туризъм Амелия Гешева.

Хоровете, които участваха бяха: Певческо дружество „Ангел Букурещлиев“, с диригент Цветан Цветков,  хор “ Детска китка “ – диригент  Яна Делирадева, Хор на пловдивските момчета и Мъжки хор при хорова школа „Стефка  Благоева „- диригент Милка Толедова, Дамски хор “ Тримонциум“- диригент Ваня Атанасова, Камерен хор “ Иван Спасов „-  диригент Гергана Люцканова, хор “ Евмолпея „- диригент Рада Славинска, детски хор “ Омайниче “ – диригент Таня Орманова,  както и  Народен хор към АМТИИ и Хорът на Ансамбъл „Тракия“.

 

Подобни статии

Top