306 боксьори от 35 държави ще спорят за Купа „Странджа“

Асеновградчанката Станимира Петрова сред фаворитите отново да спечелят ценния трофей, както и за отличие от олимпийските игри в Токио

306 боксьори от 35 държави ще вземат участие в 72-ото издание на международния турнир за Купа „Странджа“. Най-старата надпревара в Европа ще се проведе от 22 до 27 февруари в зала „София“ в столицата. Турнирът ще бъде и първа официална проверка за родните национали, както при мъжете, така и при жените, за олимпийската 2021 година.

Конкуренцията се очертава да е изключително сериозна като в почти всяка категория ще има олимпийски, световни и европейски шампиони.

Предвид пандемичната обстановка и мерките за безопасност турнир „Странджа“ ще се проведе с всички необходими рестрикции, които да гарантират сигурността и здравето на участниците. Организацията ще бъде много стриктна, всички боксьори вече са преминали тестове за коронавирус, като всеки ден ще се правят такива и на случаен принцип.

Президентът на БФБокс Красимир Инински пожела на националите при мъжете и жените да оползотворят труда, който са хвърлили по време на подготовката. Както на турнира за Купа „Странджа“, така и на предстоящите олимпийски квалификации и на Олимпиадата в Токио през лятото.

„В тази пандемична обстановка бих пожелал на първо време всички да са здрави, тъй като, за съжаление, това време се отрази на мен и на Българска федерация по бокс, които загубихме доста скъпи и близки приятели. На моите състезатели им пожелавам да постигнат мечтите си и да се представят достойно на олимпийските игри. Доволен съм от това, което виждам, както от треньорската работа, така и от самите състезатели. Много ми се иска да има Олимпиада и този труд, който хвърлят, да има резултат. Пожелавам им да са здрави и да покажат на ринга, че заслужават всички позитиви. Като ръководител искам да поведа четата и да им пожелая успех. Всичко вече е в ръцете и краката им. Боксът е индивидуален спорт, но всичко е въпрос на екипна работа. Така че за нас е важно да работим, останалото е плод на нашия труд. Всеки един резултат, който постигнем е следствие от работата, която сме положили“, заяви Красимир Инински.

Президентът на БФБокс допълни, че в близко бъдеще ще се опита да организира и световно първенство в България.

„Искам да пишем история с тези хора. Следващата ни голяма цел е домакинство на световно първенство. Ще направя всичко по силите си, за да успеем, но това е свързано и с доста сериозни финансови средства, защото таксата е много висока“, уточни Инински.

На турнир „Странджа“ България ще бъде с пълни състави, както при мъжете, така и при жените.
Сред водещите имена, които са записани за участие, личат олимпийските медалисти Шахобидин Зоиров (52 кг, Узбекистан) – шампион от Рио 2016, Клементе Русо (+91 кг, Италия) – двукратен вицешампион и Мира Потконен (60 кг, Финландия) – бронз от Рио 2016.

В София ще пристигнат още 19 носители на световни и европейски отличия при мъжете, както и 17 при дамите.

Старши треньорът на националния тобор на България по бокс за жени Ангел Ангелов вярва, че Стойка Петрова и Станимира Петрова имат всички шансове да спечелят отличия на Олимпийските игри в Токио през това лято.

Стойка Петрова, който се състезава в категория до 51 килограма, е двукратна европейска шампионка и двукратна световна вицешампионка.

Станимира Петрова, която се боксира при 57-киломгамовите, пък е световна шампионка от Джеджу 2014 и двукратна европейска шампионка, както и златна медалистка от Европейските игри в Минск 2019. Тя е двукратна носителка на Купа „Странджа“ през 2015 и 2019 година, а миналата година се отказа на четвъртфиналите заради вирусно заболяване.

„Всичко ни е осигурено, подготовката на жените започна на 14 януари и макар и кратка, съм сигурен че бе много полезна и свършихме отлична работа. Много съм доволен от това, което работихме. Сега от два дни тренираме с Бразилия, Мароко, Гърция и техническата подготовка се очертава да бъде на високо ниво. Момичетата са мотивирани, въпреки съмненията относно провеждането на Олимпиадата. Целта им е участие и дай Боже – медали.

Водим разговори след „Странджа“ да отидем на Белмекен за 20 дни, след което през април ще направим лагер, очакваме и чужди състезатели да дойдат. Вярвам, че реално имаме сили да спечелим две квоти – чрез Стойка и Станимира. Такива са реалните ни възможности, като двете имат и потенциал за медали от Токио“, каза Ангелов.

Подобни статии

Top