32 дела за домашно насилие образувани в Пловдив

Обвиниха кмета н аКуклен

32 дела по Закона за домашно насилие са образувани в пловдивския районен съд от непълнолетни граждани за изминалата година. Положителната тенденция деца да търсят консултация и подкрепа при тормоз от родителите или агресивно поведение в училище отчитат от фондация „Джендър алтернативи”.

Фондацията отчита активност по отношение на работата си с млади хора и разгласяване на правата, които имат децата според законодателството.

Това е явление, което прави силно впечатление, тъй като законът има тази възможност от много време, но досега случаите, по които работехме и стигат до съдебна зала, се брояха на пръсти. През 2013-та година бяха само два случая, обясни адвокат Милена Кадиева от „Джендър алтернативи“. В тези случаи една голяма част са за оплакване от родителите, често от двамата, други – за агресия в училище.

Законодателството регламентира единствено насилието в дома, но от фондация „ДА” коментират, че всеки потърсил помощта им, бива консултиран и насочен към служба „Закрила на детето”, съд и прокуратура, които също се явяват органи за закрила.

От ефира на „Утро с ДСТВ” адв. Кадиева призова, всеки станал свидетел на насилие да сигнализира за дете в риск, като анонимността е гарантирана.

Подобни статии

Top