34 години от славната победа на Ботев над Байерн (ВИДЕО)

След загуба с 1:4 в Мюнхен, „канарчетата“ бият с 2:0 и само късметът спасява баварците от отстраняване от КНК

При поредното си участие в турнира за КНК, три години след паметната победа над Барселона, Ботев (Пловдив) отново смайва футболния свят. След елиминирането на 1/16-финала на люксембургския Юнион Спортив, жребият отрежда „жълто-черните“ да се изправят на 1/8-финалите срещу Байерн (Мюнхен). В първата среща в Германия „канарчетата“ губят с 1:4 и никой не очаква това, което ще се случи в реванша.

На 7 ноември 1984 година Ботев изиграва паметен мач, в който сразява немския колос с 2:0, а само малшансът пред гола и отмененият редовен такъв на Пашев в началото на срещата помагат на баварците да продължат в турнира.

Пред препълнения стадион „Пловдив“ (тогава „9-ти септември“) „жълто-черните“ изнасят футболна лекция на именития си съперник, която ще остане завинаги в историята на българския футбол, като една от най-славните негови победи на международната сцена.

Попаденията в мача бележат Атанас Пашев и Костадин Костадинов, а „канарчетата“ до такава степен демонстрират превъзходството си, че след края на двубоя капитанът на баварците Клаус Аугенталер сваля лентата от ръката си и я подарява на своя колега Петър Зехтински.

Осъзнавайки, че само късметът е спасил подопечните му от разгром в Пловдив, треньорът на гостите Удо Латек наказва футболистите си с наказателни обиколки на терена, а вратарят Пфаф получава от наставника си бутилка шампанско за това, че е спасил отбора си от погром.

Снимка: botevplovdiv.bg

Подобни статии

Top