34 години от страшната авария в Чернобил (СНИМКИ)

Преди 34 години, на 26 април 1986 година стана най-голямата в света ядрена катастрофа.

Взриви се атомната електроцентрала „Ленин“ край Чернобил. По международната скала на ядрените събития аварията в Чернобил е оценена от седма степен – най-високата възможна.

В атмосферата са изхвърлени 190 тона радиоактивни вещества. Опасните вещества продължават да се отделят в продължение на почти две седмици.

Населението на Чернобил е подложено на облъчване 90 пъти по-голямо от това, на което са били подложени живеещите в Хирошима след падането на атомната бомба. Замърсената територия е на площ 160 хиляди километра – в северната част на Украйна, в западната част на Русия и Белорусия. Около 400 хиляди души са евакуирани от зоната на бедствието.

В  първите седмици след аварията радиационната обстановка е изключително напрегната, почти никой не може да даде точна оценка на станалата катастрофа и заплахите, които тя може да крие за хората и околната среда. В редица региони дозите на радиация са достигали стотици микрорентгена в час, е често са превишавали и един милирентген в час (т.е. допустимата доза е била превишена повече от 1000 пъти). Непосредствено след аварията на най-силното радиационно въздействие са подложени над 300 души от персонала на електроцентралата и пожарникари. Най-тежко са пострадали 31 души, които не са успели да се спасят.

1 2 3 4

Подобни статии

Top