349 случая на насилие над животни в регистрите на МВР за 2018 г.

40 служители на МВР бяха обучени в Пловдив за работа като зоополицаи

349 случая на насилие над животни са регистрирани през 2018 година. Това е почти двойно повече в сравнение с тези през 2014 година, когато са подадени сигнали за 178 случая, съобщи в Пловдив инспектор Камен Николов от новосъздадения сектор „Зоополиция и кинология“ към МВР. Според него само публикация със снимка в социалните мрежи и форуми не е достатъчно, за да се самосезира новосъздадената зоополиция.

Инспектор Николов, както и представители на неправителствени организации за защита на животните, бяха част от първото в страната обучение на бъдещи зоополицаи. В рамките му бяха обучени 40 служители на МВР от Южна България, като само за Пловдив те са двама.

За да се задейства новата зоополиция, е нужно да бъде подаден официален сигнал, каза още инспектор Николов. А също хората да станат по-активни при подаването на сигнали. Според него обществото ни се движи в правилната посока по отношение на престъпленията срещу животни.

Според д-р Надежда Мечева от фондация  „Четири лапи“ хората често отказват да свидетелстват при разследването на престъпленията срещу животни. По думите й това се дължи на все още тромавата административна процедура.

Николов припомни, че за насилието към животните има специален закон с тежки наказателни състави в него, включително и дългогодишо лишаване от свобода.

От МВР възнамеряват да създадат авариен „Зоотелефон“ по примера на спешния тел. 112. Целта е на него да се подават сигнали за насилие спрямо животни, каза още инспектор Камен Николов.

Подобни статии

Top