36 ученици от Пловдив са се върнали с коронавирус в Пловдив

14 от учениците вече са оздравели

Около 30 ученици от 2 пловдивски училища са се върнали от лагер в гр. Приморско със симптоми на COVID-19.

„Става дума за ученици в гимназиална възраст – от 15 до 18 години“, съобщи пред Радио Пловдив началникът на Регионалното управление по образованието в Пловдив Антоанета Пакова. Тя уточни, че младежите са били почивка по линия на програмата на МОН „Отново заедно“.  Първоначалната информация е била за ученици от 4 пловдивски училища, но вчера в РУО е получено писмо от РЗИ – Пловдив, в което се посочва, че става дума за деца от 2 училища.

Пакова допълни, че е възможно още ученици да се върнат със симптоми на коронавирус от морето, но част от тях са на лагери, организирани от училищата, или на частни посещения.

Д-р Милена Панайотова, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ – Пловдив, уточни, че от 28 юли до вчера 36 деца са били диагностицирани с COVID. Всички са на домашно лечение, в добро общо състояние. Първоначално случаите са били от 2 хотела в Приморско, но на по-късен етап има заразени и от трети хотел.

Учениците са предимно от Математическата и от езиковите гимназии.

„В тези хотели има деца от цяла България. Те са по 2 програми – „Отново заедно“ на МОН и по индивидуални договори на родителите с туроператорски фирми. Уведомили сме своевременно РЗИ – Бургас, за да предприемат необходимите мерки в хотелите, а ние сме предприели мерки за учениците от Пловдив“, каза д-р Панайотова.

Тя уточни, че на 14 деца от Пловдив вече е изтекла карантината и са оздравели, 22 деца са още под карантина.

В РЗИ – Пловдив има кабинет за безплатно тестване на учениците с антигенни тестове след лагер на морето.

Осъществена е и връзка с туроператорската фирма, за да предостави списъци с децата, които сега ще тръгват на лагерите.

Нито един от учениците, заразени с COVID-19, не е бил ваксиниран, допълни д-р Панайотова.

Източник: Радио Пловдив
Снимка: МОН

Подобни статии

Top