38 скелета и 180 монети откриха в некропол под Трихълмието (СНИМКИ)

Откриха град от кости под Трихълмието в Пловдив

 

Късносредновековен некропол откриха под Трихълмието пловдивските археолози. За седем дни от началото на разкопките са разкрити 38 скелета и близо 180 монети от различни епохи. Те са се натъкнали и на четири големи каменни блока от античността и фрагмент от зид с древни тухли, както и на строителство от по-ранното средновековие.

По първоначални данни намерените находки са датирани от периода 15-17-ти век – късното Средновековие или ранния Османски период, разказа ръководителят на разкопките Елена Божинова. Археолозите се натъкнали на тях при строеж на нова сграда на ул. „Рилски метох“ в Стария град.

Разкрити са също останки от ковчег, много и най-различни видове монети от сребро, мед и бронз, които предстои да бъдат проучени. Има монети и от античността, уточни археологът. Под пласта с погребенията има следи от средновековни къщи от 12-13 век и каменни блокове от римския период – 2-4 век.

Скелетите са в различна степен на запазеност, някои от са на цели семейства и могат да дадат информация за болестите от Средновековието. Открит е и скелет на дете. Сред находките са накити и катарами, обредни предмети и др. След приключване на разкопките, костите ще бъдат проучени от антрополог и препогребани.

 

Подобни статии

Top