38 години без Висоцки!

На 25 юли се навършват 38 години от смъртта на Владимир Висоцки

– поетът и актьорът, популярен в целия свят. За него излизат непрекъснато нови книги, а всеки автор се опитва да намери нов ракурс и нови подробности за бурния живот на звездата по времето на залеза на СССР.

Висоцки е роден на 25 януари 1938 г. в Москва. Още в десети клас артистът от МХАТ Владимир Богомолов забелязва актьорските му заложби. Смята се, че той е посъветвал младия Владимир да постъпи в театрална студия.

През 1956 г. постъпва в класа за актьори на Школата-студия на МХАТ (Московски художествен академичен театър), където е студент до 1960 година. Впоследствие е актьор в московския театър „Пушкин“, киното и в Театъра за драма и комедия на Таганка в Москва.

Властите съобщават, че е починал от сърдечен удар

Владимир Висоцки умира на 25 юли 1980 г. Официалната версия за смъртта му е сърдечен удар. По това време в Москва се провеждат бойкотираните летни олимпийски игри. Съветската преса не съобщава за неговата смърт с изключение на вестник „Вечерна Москва“, и то три дни по-късно. Въпреки това новината достига до всички краища на Русия и до чужбина. Западните станции, като „Гласът на Америка“, свирят негови песни, а пред театър „Таганка“, където е работил, се стича огромна тълпа от хора. В деня на погребението му хора има дори по покривите на съседните сгради.

След смъртта му други руски бардове, като Булат Окуджава и Юрий Визбор, пишат песни за него. Бившата му съпруга Марина Влади написва книга за него.

Ето какво разказва известната актриса:

„В 4 часа сутринта на 25 юли се събудих цялата в пот, запалих лампата и седнах на леглото. На възглавницата имаше червена следа – размазала съм огромен комар. Не откъсвах поглед от възглавницата… Мина много време и, когато звънна телефона, знаех какво ще чуя… „Володя почина“.

През 1986 г. посмъртно на Висоцки е дадено званието заслужил артист, а през 1987 г. излизат игрален и документален филм за него. Има и астероид, който е кръстен на руския бард.

В интервю за радио Свободна Европа известният руски режисьор Юри Любимов си спомня за погребението на Висоцки:

„И така, ние го погребахме, като аз имах при това известна доминираща роля. Те (властите) искаха да го погребат тихо и бързо. Москва беше закрит град през 1980 г. по време на Олимпийските игри и картината беше доста неприятна за тях. Всъщност те излъгаха, като казаха, че ще изнесат ковчега, за да се сбогува множеството с него, а опашката започваше чак от Кремъл. Очевидно, те това си мислеха – как този тип да го измъкнем покрай Кремъл до Ваганковското гробище? Затова и го бутнаха в тунела. Започнаха да трошат портрета му, който поставихме на прозореца на втория етаж на театъра. Камиони с вода помитаха цветята, които хората носеха дни наред и пазеха от невероятното слънце с чадъри, защото беше ужасна жега. И тази огромна тълпа, която се държеше невероятно, започна да вика по целия площад: „Фашисти! Фашисти!“. Тази картина обиколи света…“

Снимка: РИА Новости / Галина Кмит

Top