395 бащи се грижат за бебето, докато мама е на работа

395 бащи са решили да се грижат за бебета си, за да могат жените им да се върнат на работа. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за миналата година.

Това са мъже, които са поели грижите за детето между 6 и 24-месечна му възраст, предава Агенция Монитор.

През първите 6 месеца татковците ще получават 90% от размера на заплата, на която се осигуряват. През останалите 12 месеца сумата е фиксирана на 380 лв., колкото е регламентираният размер на обезщетението на отглеждане на малко дете.

Статистиката показва, че броят на бащите, поели грижите на наследника си, намаляват. През 2016 г. 479 мъже или с 84 повече спрямо миналата година са оставили професионалните си задължения, за да отглеждат невръстното си дете.

Оказва се, че най-често от тази възможност се възползват жените, които заемат по-високоплатени позиции от мъжете си.

„Работодателят ми постави ултиматум – или се връщам на работа след 6 месеца, или ми намират заместник“, разказва софиянката Александра. Така половин година след раждането тя прехвърля отпуска ми по майчинство на съпруга си.

Данните на НОИ показват, че обезщетението, което получават татковците, излезли в бащинство, е с над 30% по-високо от това на жените. През миналата година средната компенсация, която са вземали мъжете между 6-те и 12-те месеца на дете, е била 861,68 лв.

За сравнение – средното обезщетение на дамите е било 580,17 лв., или с 281,51 лв. по-малко.

И докато татковците в бащинство намаляват, все повече мъже се възползват от възможността да излязат в 15-дневен отпуск при раждане на наследник. През 2016 г. 20 463-ма представители на силния пол са отсъствали от офиса след раждането на бебе.

През миналата година броят им нараства със 791 и достига 21 254-ма души. По последни данни на Националния статистически институт от началото на 2017 г. до 20 декември у нас са се родили 56 197 деца. Това означава, че 40% от бащите са решили да си вземат 15-дневен отпуск при раждане на наследник.

Подобни статии

Top