4 инвитро бебета родени в Асеновград за 2 години и половина

475 бебета в Пловдив от началото на октомври

4 бебета по инвитро метод са се родили в Община Асеновград от старта на програмата за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. Това става ясно от отчета на ресорния зам.-кмет Мария Вълканова за миналата година. Други две двойки чакат рожби в близко бъдеще.

Общината е отпуснала финансова помощ от 2000 лева за асистирана редпродукция и инвитро на 15 семейства от общината. Общо 16 молби са подадени за първите девет месеца на 2014-та, като всички са одобрени, но на едно семейство са отпуснати 1000 лева.

Досега 8 двойки са получили пълния размер на помощта, други четири са се възползвали частично от определената сума, а 4 семейства все още не са взели отпуснатите им пари.

31 хиляди лева са заделените от общината в бюджета средства за асистирана репродукцияили инвитро процедури. От приемане на Правилника за финансово подпомагане на процедури за двойки с репродуктивни проблеми, от септември 2012 г. досега за финансиране са одобрени 27 семейства. От тях 8 са кандидатствали за помощта през 2013 година, а други 8 – през 2014-та.

Подобни статии

Top