4 пълни шестици по математика при седмокласниците в Пловдив

Излязоха резултатите от матурите

Четири пълни шестици на Националното външно оценяване (НВО) по математика след 7 клас има в Пловдивска област, още двама седмокласници не са достигнали на косъм пълните шестици и имат по 99 точки. Всички пълни шестици са на деца от ОМГ. Това съобщи за DCNEWS зам.-началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Пловдив Соня Мелоян. Нито едно дете няма пълна шестица по български език и  литература, но пък отличните оценки там са 273.

Според Мелоян тази година има ръст при слабите оценки по математика. 1700 обаче са двойките и това е много повече от миналогодишните, които са били 1432. Средният успех от матурата по математика на пловдивчанчета е 3,261. Броят на средните оценки е 1 128, а добрите са 1328. Общият брой на явилите се е 4947.

Двойките от НВО по български са 967. Това също е повече от миналата година, когато двойките са били 796, допълни Соня Мелоян.

По думите й учениците са се справили трудно със задачите, в които е трябвало да прилагат наученото, а доста по-лесно са решили тези, при които е трябвало да изберат отговор измежду дадени 4 възможности, както и при т.нар. едностъпкови задачи по математика в първия модул.

Заради проблеми със сайта на РИО-Пловдив в последните няколко дни, оттам са направили временен сайт, на който родителите на седмокласници от Пловдив град и област, да могат да проверят оценките от матурите на своите деца.

В късния следобед списъците с резултатите ще бъдат разлепени в училищата центрове, а на 6 юни от 9 до 17 часа учениците, в присъствието на родител, могат да видят тестовете си в СОУ „Софроний Врачански“.

Около 2000 души отпадат от класирането за гимназиите, заради слаби оценки. Останалите ще се състезават за 50 професионални и 72 профилирани паралелки. За всеки ще има място, но дали ще е за училището, за което иска, ще зависи от оценките, които е изкарал.

 

Подобни статии

Top