4 пъти повече ухапани от кърлежи през май

infekciozna klinika

Драстично се увеличават оплакванията на хора от ухапвания от кърлежи в Пловдивско.  С настъпването на лятото, повишението на температурите и заради влажното време през май, кърлежите нападнаха масово градинки, животни и хора.

Броят на ухапаните от паразитите е нараснал 4 пъти, съобщават от Регионалната здравна инспекция. През последните три седмици ухапаните от опасните паразити в Пловдив и областта са над 40 души.

Въпреки че една от причините са селскостопанските животни, по-голямата част от нахапаните са в областния град, съобщи проф. д-р Марияна Стойчева, началник на Инфекциозна клиника.

Понякога те изобщо не идват за консултация при нас. Личният лекар се справя с това или пък въобще не търсят лекарска помощ. Но през последния месец имаме осем пациенти, болшинството са с марсилска треска и двама са с лаймска болест, обясни проф. д-р Марияна Стойчева, началник на Инфекциозна клиника в УМБАЛ „Св. Георги“.

Нашествието на кърлежи е провокирано от избуялата растителност, но пикът на случаите на ухапани идва през юни, юли и август, обясниха от Регионалната здравна инспекция.

Според проф. Стойчева най-опасна от болестите, пренасяни от кърлежи е кримската хеморагична треска и лаймската болест, но не по-малко коварна и най-разпространена е марсилската треска, която е и най-масова.

Много е важно ранното отстраняване на паразита. Тогава вероятността да зарази е минимална. Ако бъде отстранен в първите часове, той просто няма възможност да зарази човека. Кърлежът трябва да бъде отстранен внимателно, да не останат частици от него в кожата, защото предизвикват токсични реакции, подчерта началникът на Инфекциозна клиника.

Лекарите препоръчват кърлежите да се вадят с ръкавици, и да не се пипат с голи ръце. Само за последната седмица ухапаните в региона са над 15. Броят на поразените дори може да се окаже в пъти по-голям, защото до лекар стигат само случаите в които има усложнения, обясни проф. Стойчева.

Пръскането на тревни площи срещу паразитите в Пловдив и региона също започна, като преди това те масово се косят, видя репортер на DCNEWS.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top