4 сватби вдигат в Деня на влюбените в Пловдив. Засега!

svatbi (1)

4 сватби са заявени тази година за Деня на влюбените – 14 февруари в Пловдив. Засега! Все още има време, напомнят от Общинското предприятие „Радостни обреди“ в града под тепетата. Празникът се пада в неделя и затова сключените бракове ще бъдат по-малко, обясни Анна Георгиева, която записва двойките, желаещи да минат под венчило в Обредния дом.

Според нея желаещите да се бракуват в делнични дни са повече, отколкото в събота и неделя. Причината е най-вече финансова – през седмицата ритуалът е по-евтин и струва 60 лева.

От четирите заявени ритуала, два ще бъдат в ритуалната зала в кметството на „Тракия“, един – в залата в Стария град и един изнесен – в Новотела.

Около 350 двойки са пожелали да сключат брак през тази година, като записванията са започнали още през ноември. Само от началото на годината мераклиите да сложат венчална халка на пръста си са 215.

Миналата година около 2000 двойки са минали под венчило. Масово сватбите са били делнични, празничните бракосъчетания били доста по-малко. Тенденцията била младите да се сключат брак и да тръгнат на гурбет в чужбина.

Февруари е един от най-слабите месеци за Общинското предприятие „Радостни обреди“, поясни Анна Георгиева. По думите й заради постите преди Великден и по-студеното време, заявените ритуали до май месец са по-малко. Истински бум на сватби се  очаква през май, юни и юли.  Доста от датите тогава вече са запълнени. Леко затишие има през август по време на отпуските, а и заради жегите. След това броят на бракосъчетанията отново нараства.

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top