4 000 деца изучават „Религия – Православие“ като свободно избираем предмет

В Пловдив се проведе учителска конференция по религия „Хуманизъм и вяра“

4 000 деца изучават „Религия – Православие“ като свободно избираем предмет и  броят им продължава да нараства, а преподавателите са  71. Това стана ясно по време на регионалната конференция на учителите по религия  на тема: „Хуманизъм и вяра“, която се проведе  в Епархийския салон – храм „Св. Петка“. Форумът е вторият етап от инициираната от Министерството на образованието и науката и Синдикат на българските учители национална конференция „Хуманизъм и вяра“.

Специални гости на събитието бяха Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, Иванка Киркова – началник на РУО-Пловдив, Анести Тимчев – зам.-кмет по „Европейски политики и социални дейности“.

По време на форума, организиран със съдействието на Пловдивска Света Митрополия, преподаватели и експерти дискутираха предмета „Религия – Православие“ в българските училища. Целта е разпространението на добри практики в областта на духовността и нравственото възпитание на учениците.

„Най-добрите практики в обучението по религия са от Пловдивска епархия“, отбеляза епископ Арсений. Той сравни учителите по религия като „съвременните възрожденци на България“ и отправи специални благодарности за тяхната доброта, труд и усърдие в обучението и възпитанието на българските деца.

55 % от родителите, които са избрали да запишат децата си в извънкласните дейности по „Религия – Православие“ определят като главен мотив формирането на християнски ценности у тях след изучаване на предмета. Почти всички са единодушни, че забелязват позитивни промени в децата си, които са по-състрадателни и спокойни, както и склонни да споделят проблеми с родителите си и да помагат с домакинските задължения.

Експертите съветват обучението по „Религия – Православие“ да започне в най-ранен етап на детското развитие и самоосъзнаване, а именно – в детската градина и началните класове.

Следващият етап е Националната конференция през април в София, на която Пловдивската епархия ще представи своите най-добри учители.

Подобни статии

Top