4 българки в битка за злато от ЕП по бокс

Севда Асенова, Мелис Йонузова, Стойка Петова и Станимира Петрова излизат на финалите в София

Четири българки ще се бият за златните медали на Европейското първенство по бокс за жени в София. Това са Севда Асенова, Мелис Йонузова, Стойка Петова и асеновградчанката Станимира Петрова.  Финалите започват в 17:00 часа в зала „Асикс Арена“ в София.

Севда Асенова се справи за втори пореден път на Европейско първенство с голямата си съперничка при най-леките до 48 кг Стелуца Дуца от Румъния. Българката спечели с 3:2 съдийски гласа. На финала Асенова ще срещне Екатерина Палцева от Русия, която победи украинката Ана Охота.

Истински подвиг сътвори 19-годишната Мелис Йонузова. В кат. до 64 кг тя отказа опитната украинка Мария Бова Бадулина. Във втория рунд Йонузова изпрати Бадулина в нокдаун, в третия украинката получи предупреждение за нечиста игра, а малко след това не можа да излезе от второто отброяване на съдията и се отказа 2 минути преди края на срещата.

Така в рамките на 2 месеца Мелис Йонузова ще играе на втори европейски финал, след като в Румъния спечели титлата до 22 години. Съперничка в спора за златото ще бъде туркинята Сема Чалъшкан, която победи в другия полуфинал Екатерина Диник от Русия.

Стойка Петрова победи рускинята Виктория Кулешова на полуфинала (до 54 кг) с пълното единодушие на съдиите – 5:0. В спора за титлата българката ще срещне Делфин Мансини от Франция.

Българският триумф беше завършен от Станимира Петрова, която изигра безупречно срещата си с Мона Местиен от Франция при 57-килограмовите. Европейската шампионка от София 2016 изнесе истинска лекция по атрактивен бокс на своята съперничка и зарадва публиката в залата. Съдиите нямаше какво друго до отсъдят освен категоричен успех за българката с 5:0.

„Казах, че от мач на мач ще бъде по-добре, така че на финала ще е най-добре“, закани се Станимира, която ще спори за титлата с рускинята Дариа Абрамова, спечелила с 3:2 срещу ирландката Микаела Уолш.

Подобни статии

Top