4 български победи на турнира за жени от веригата UTR Pro Tennis Tour в Пловдив

Елизара Янева, Елица Костова, Зиновия Ванева и Габриела Михайлова с успехи във втория ден на надпреварата

Елизара Янева, Елица Костова, Зиновия Ванева и Габриела Михайлова постигнаха победи във втория ден на турнира от веригата UTR Pro Tennis. Надпреварата за жени се провежда в зала „Атаро Клима“ в Пловдив. Това е последна възможност през 2021 година за българските състезателки да премерят сили в зала както помежду си, така и с достатъчно силни съпернички от Европа. Надпреварата в Пловдив е в схема от 20 тенисистки. Те са разпределени в четири групи от пет състезателки.

Ето резултатите от вторник:

Група „А“:

Елизара Янева – Йоанна Радулова 6-2, 6-3

Денислава Глушкова – Ирина Фетекау (Румъния) 2-6, 1-6

Виктория Бодорулина (Хърватия) – почива

Група „B“:

Елица Костова – Мирела Шкумбова 6-2, 6-1

Анна Моргина (Русия) – Мария Вишкина (Украйна) 6-3, 6-4

Невена Сокович (Сърбия) – почива

Група „C“:

Настя Колар (Словения) – Габриела Дука (Румъния) 3-6, 6-1, 7-5

Екатерина Макарова (Русия) – Александра Йордаче (Румъния) 6-1, 6-0

Борислава Ботушарова – почива

Група „D“:

Зиновия Ванева – Анета Кладилова (Чехия) 6-1, 7-5

Габриела Михайлова – Велизара Филева 6-1, 6-3

Андрея Лопичич (Сърбия) – почива

Като част от огромните усилия, които БФТ полага за осигуряване на пълноценен международен спортен календар на нашите тенисисти, през 2020 г. бе подписан договор с американската организация Universal Tennis. Тя инвестира $40 млн. в провеждането на независима верига от професионални турнири със собствена рейтингова система, която оценява не само победите и загубите, но и спечелените и загубени сетове и геймове в мачовете.

Нашите състезатели имат само ползи от едно такова участие. Първо – запълват с мачове срещу чуждестранни противници паузите, в които не са на ITF турнири, без да им се налага да преминават през пандемичните процедури и карантиниране по границите. Второ – двубоите са все срещу равностойни противници, защото UTR системата разпределя състезателите по близък ранкинг. Трето – всеки тенисист има гарантирани пари от наградния фонд (по около $500), които нарастват с всяка победа.

Подобни статии

Top