4 г. и 3 м. затвор за командоса, убил сопотски полицай заради красива дознателка

Адвокатът на ст. сержант Ангел Желязков: Ще обжалваме

4 години и 3 месеца при първоначален общ режим е присъдата, която Пловдивският военен съд постанови за командоса от 68-ма  бригада „Специални сили“ ст. сержант Ангел Желязков. През през май миналата година, след скандал пред дома на боеца, той уби с нож сопотския полицай Добромир Лазаров.

Трагедията се случи, след като 45-годишният Лазаров дошъл от Сопот да се разправя с пловдивския рейнджър заради приятелката му – красивата дознателка Люба Алексова. Младата жена живеела на семейни начала с парашутиста, но за известно време били разделени, а после пак се събрали. Междувременно тя започнала и паралелна връзка с Лазаров, но ден преди трагедията му казала, че не иска да го вижда повече.

Присъдата е за превишаване на неизбежната самоотбрана

Първоначално делото започна с обвинение срещу военнослужещия по чл. 115 от Наказателния кодекс, за умишлено убийство. Текстът предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода.  Впоследствие обаче Военният съд прие, че става дума за друго престъпление – превишаване пределите на неизбежната самоотбрана – по чл. 119 от НК, който предвижда наказание до 5 години затвор. Заради това военните магистрати постановиха и доста по-ниската присъда. Командосът трябва да заплати и направените по делото съдебни разноски в размер на 4687 лева.

„Ние ще обжалваме присъдата, тъй като смятаме, че в случая става дума за неизбежна самоотбрана“, категоричен бе адвокат Елдъров пред DCNEWS. По думите му той е привел като пример и съдебната практика на Пловдивския окръжен съд по делото срещу д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Плъх като прецедент.

Тъй като делото бе засекретено още в началото, Военният съд под тепетата обяви единствено присъдата в публично заседание в късния следобед вчера. Тя може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Военноапелативния съд в София.

Подобни статии

Top