4 модела на поведение във връзката

Всяка връзка между двама души е като цвете,

което има нужда от постоянни грижи. Това се отнася и за брака, твърди психологът Стоичко Миличин. По думите му самият факт на сключването на брак или животът на семейни начала не гарантират напълно изградени отношения между партньорите – те тепърва започват да се градят.

Стоичко Миличин: 6 неща, които очакваме от брака

„Тепърва това цвете, ако можем да оприличим така отношенията между двамата младоженци, има нужда от поливане. Но ако го полеете с повече вода, вие ще го удавите и ще го уморите. Всяко цвете има също нужда от торене, но ако торта е в повече, то може да изгори. Затова е необходим баланс“, смята психотерапевтът.

Според него очакванията на влюбените от една връзка водят до няколко модела на поведение.

1. Изискващият модел – когато искаме да реализираме своите очаквания.

Връзката ви е вече факт, живеете заедно – в брак или без. Но партньорът ви започва да проявява претенции: „Не ходи там!“,  „Защо излизаш с тази приятелка, нали знаеш, че тя не ме харесва?“, „Защо днес пак си ходила при вашите, аз те чакам и няма нищо за вечеря? Ти нарочно постъпваш така с мен, защото знаеш, че това ме дразни и се стремиш да ме дразниш!“.

Така започвате да се самонавивате и ефектът е, че отблъсквате човека до вас.

„Има и друг вариант: някои хора първоначално се държат по начина по-горе, но след семеен скандал спират за определено време – примерно месец, два или три. Те обаче натрупват всички незададени въпроси в себе си и това, че не ги изказват гласно, не означава, че не си ги задават наум. Същият този диалог върви отвътре и се натрупва. И целият този натрупан заряд трябва да се разреди. И като го извадим навън, става страшно“, обяснява психологът.

2.Саморазрушителен модел – когато решим, че трябва да се превърнем в идеалния партньор за любимия.

В този случай се отказвате от това, което сте и понеже предвиждате очакванията му и вече сте видяли, колко е грижовна майка му, започвате да се държите като нея. Прибирате се след работния ден вкъщи, сготвяте бързо и по възможност се оправяте, за да изглеждате добре. Но след три седмици, в които сте се справяли идеално, на четвъртата загаряте ястието, не успявате да изгладите прекрасно панталона на половинката си или пък излизате с ролките пред него. Тогава започвате да се упреквате, че не сте толкова идеални, колкото той е очаквал. И този тип поведение се среща доста често.

3. Приемащият модел – когато приемате партньора такъв, какъвто е.

1 2

Подобни статии

Top