4 нежелани реакции след първия етап на ваксинация - DC news

4 нежелани реакции след първия етап на ваксинация

Масовата имунизация стартира през февруали или март

4 нежелани реакции са съобщени до 1 януари от новата ваксина на Pfizer и BioNTech. Това стана ясно по време на брифинг на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов тази сутрин на летище София. Там той даде брифинг за медиите след новата доставка на 25 000 ваксини.

Нежеланите реакции са локална болка, замайване, повишаване на температурата. Тези реакции са били установени при медици, които си поставиха ваксини, но са били краткотрайни. Две от тях са били болка в мястото на ваксинация, един медик е вдигнал лека температура, но за кратко и на следващия ден тя е отшумяла, а един от имунизираните е получил замайване за около 15 минути като преходна реакция.

По време на брифинга здравният министър прогнозира старт на масовата ваксинация през февруари или март.

„Масовата ваксинация ще започне тогава, когато имаме по-голямо количество ваксини – през февруари, март. Тя ще стартира с възрастните хора”, поясни министърът на здравеопазването.

„Най-късно до 6 януари ще получим становище от Европейския регулатор за ваксината на Moderna и стартирането на дистрибуцията й в държавите от ЕС. Всичко, което е разписано по ваксинационния план, ще се случи. Очакваме разрешение и за трета ваксина“, каза още проф. Ангелов.

По думите му в момента започва организация по извозването на новата партида ваксини до 5 точки в страната.

„След като завършим логистиката до тези 5 точки, започваме разпределението на ваксините по останалите РЗИ-та, така че да продължим  ваксинацията на всички медици на първа линия. Очакваме да завършим първата фаза на ваксинирането до 2 седмици. След това ще започнем веднага ваксинацията  на хората в домовете за стари хора и учителите”, поясни Ангелов.

Запитан кога може да се очаква разхлабване на мерките, проф. Ангелов отговори: „Предпазлив съм по отношение на прогнози. Когато кажа нещо, вирусът ни опровергава. Следим със загриженост всяко едно число. Когато имаме дадено число, взимаме едно или друго решение. Решенията ни са базирани само на научни доказателства”.

Ваксините ще бъдат превозени в сух лед. При пристигането им ще бъдат поставени във фризери на минус 70 градуса. След изваждането от фризера, те ще бъдат поставени в хладилна чанта или хладилник и ще трябва да бъде изразходвани до 5 дни.

Вече сме на 24-то място по заболеваемост в ЕС  и на трето място по смъртност, подчерта Ангелов и поясни, че това се дължи на предприетите мерки.

Източник и видео: NOVA
Снимки: БГНЕС

Подобни статии

Top