4 нови оборудвани линейки за ЦСМП-Пловдив (СНИМКИ)

Линейки ще получат филиалите на ЦСМП в Пловдив, Стамболийски, Калояново и Карлово

4 нови оборудвани линейки идват в Пловдивска област. Те са част от големия инвестиционен проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, съобщиха от здравното министерство днес. По една линейка ще получат филиалите на Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив, Стамболийски, Калояново и Карлово.

„20 нови оборудвани линейки днес тръгват за центровете за спешна медицинска помощ в страната. Те са част от Големия инвестиционен проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, по който ще бъдат доставени 400 линейки, като до момента те са 260. Остава да бъдат предадени на центровете за спешна помощ още 140, от които 42 са високопроходими и поръчката за тях върви в момента“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той връчи ключовете на спешните автомобила на центровете за спешна помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище.

Големият инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ е на стойност 163 897 815,62 лв. и се реализира на територията на цялата страна. Освен закупуването на 400 санитарни автомобили, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа).

Отделна дейност по проекта предвижда модернизирането на всички помещения в структурите на спешната помощ с нова медицинска апаратура, както оборудване и обзавеждане.

„В голяма част от районите са сключени договори за строителството, за авторския надзор, за строителния надзор. Предстои започването на строежите. Надявахме се, че до края на тази година ще можем да започнем, но сега разбирам, че в една от фирмите голяма част от служителите са болни, но мисля, че до края на годината ще направим всичко възможно, за да започнем строителството по този голям проект“, допълни министър Ангелов.

Засега все още обмислят дали бързите антигенни тестове да се приравняват на PCR тестовете

В отговор на журналистически въпрос дали бързите антигенни тестове ще бъдат приравнени на PCR тестовете, предвид променената дефиниция за случай на Европейския център, проф. Ангелов обясни, че в момента мнението на експертите, които работят по въпроса, клони в тази посока.

„Няма категорично становище все още на европейско ниво, което да приравнява антигенните тестове с PCR тестовете. Има препоръка, която показва, че в големи колективи могат да се използват за скрининг и съответно да се потвърждават с PCR тест. Аз ще слушам изцяло експертите. Ако те кажат, че това е добре, антигенните тестове ще бъдат приравнени“, заяви министърът на здравеопазването.

Подобни статии

Top