4 щама грип идват тази зима!

Ваксини вече се продават в аптеките

Четири щама на грипа вероятно ще ни атакуват през зимата. Тоа съобщи д-р Гергана Николова от Управителния съвет на Българския лекарски съюз пред bTV. Това ще са „Бризбейн”, „Канзас”, „Колорадо” и „Пукет”.

Според нея точно сега е времето за поставяне на ваксините, защото на организма му трябва време за да изгради имунна защита.

Д-р Николова посочи, че първите ваксини против грип вече са у нас. „Всеки трябва да се замисли че грипът ще дойде пред декември и януари и сега е време за поставянето им“, обясни д-р Николова.

„Всяка година снегът ни изненадва, така е и с грипа, когато всички около нас са се разболели, тогава се сещаме”, отбеляза още д-р Николова и посочи, че в нейната практика няма пациенти, които да са си поставили ваксина и да са се разболели тежко от грип.

„За хората с хронични заболявания грипът крие сериозни рискове“, категорична беше лекарката. Тя заяви, че децата също могат да бъдат ваксинирани, като се спази имунизационния календар.

Тя добави, че за хората над 65 години трябва да бъде осигурена безплатна противогрипна ваксина, но има поставен лимит от Здравната каса да се имунизират 10% от това население.

„Как ще ги изберем, нека да има ясни медицински стандарти и критерии?”, пита д-р Николова.

Подобни статии

Top