40 км. велоалеи в Пловдив готови до края на октомври

До края на месец октомври трябва да приключи изграждането на  велоалеите в Пловдив, обяви зам.-кметът Александър Държиков. До момента по груби сметки са положени около 40 км. велоалеи във всички райони на града.

По думите на зам.-кмета все още няма напълно готова велоалея и за изградено съоръжение можем да говорим едва след като бъде положена маркировката, светофарните и пътни знаци. Предстои да бъдат осигурени и 690 места за паркиране на велосипеди.

Вече са готови и 2000 антипаркинг колчета, чиято визия е съобразена с облика на велоалеите. В момента те са в склада и скоро ще бъдат монтирани.

Около велоалеите ще има и зелени площи, които влизат в задълженията на фирмата-изпълнител на проекта. Предвижда се да бъдат засадени 2300 дръвчета и храсти, както и да бъдат поставени 20 хил. кв. м. нови плочки.

В момента автомобилите, които спират върху изграждащите се велоалеи, биват санкционирани с глобата, приета за паркиране върху зелени площи и тротоари. След като проектът бъде финализиран, колите на нарушителите ще бъдат репатрирани.

1 600 000 лв. е отделила Община Пловдив за велоалеите, които ще бъдат използвани за  допълнителни дейности, припомни кметът Иван Тотев.

Подобни статии

Top