40 мигранти от РПЦ-Харманли в ареста, има ранени полицаи (СНИМКИ)

За втори път мигрантите, настанени в Регистрационно-приемателния център в Харманли се  разбунтуваха тази вечер. Най-вероятната причина за втория бунт е затварянето на магазина за хранителни стоки вътре в лагера.

Бежанците тръгнаха към магазина, след като при протеста през деня столовата в центъра е била изпочупена. В резултат стотици униформени влязоха в центъра, предаде NOVA. Мигрантите са започнали да хвърлят камъни, чул се е звук от чупене на прозорци, имало е запалени контейнери, които са били блъскани към полицията.

Обстановката е изключително напрегната. Полицията извади водното оръдие, чули са се звуци на изстрелване на сълзотворни гранати. На място пристигнаха и линейки.  Има ранени полицаи, чийто брой не е ясен. По данни на bTV ранени са между 4 и 6 служители. Един от тях е откаран с линейка.

В лагера са настанени над 3100 души, при втория бунт излязоха поне половината. Пред него са се събрали недоволни жители на Харманли, сред които има и майки с деца.

Според пресцентъра на МВР напрежението ескалира отново след 20.00 ч. Пред журналисти главният секретар на вътрешното ведомство Георги Костов, който се намира на място, заяви: „Задържани са над 40 души за вандалски действия. Има унищожено държавно имущество. С цел възстановяване на реда полицейските служители използваха водно оръдие, халосни и гумени патрони и помощни средства“. 

Той уточни, че четирима полицаи са пострадали, няма данни за ранени сред обитателите на центъра. Не съществува пряка опасност за настанените в РПЦ – Харманли майки с деца. „Служителите на МВР имат готовност да отговорят на евентуални нови провокации и ще останат на място, докато въдворят ред“, бе категоричен главен комисар Костов.

По-рано днес в центъра бе председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, която разговаря с настанените там мигранти. „Започват преговори с излъчена от тях контактна група, които ще продължат и в утрешния ден. Ситуацията в лагера в момента е спокойна. Уверихме хората, че се предприемат всички необходими действия за навременното приключване на скрининга“ – заяви Първанова след срещата. Тя отново подчерта, че затварянето на центъра е временна мярка, предприета за гарантиране спокойствието на жителите на Харманли.

„Чуждите граждани не са под карантина, движат се свободно на територия от 175 дка. Осигурява им се всичко необходимо до приключване на скрининга“, посочи Първанова и допълни, че от понеделник започва изпълнението на графика за посещение на екип от специалисти от седем болници, подписан от министъра на здравеопазването. Председателят на ДАБ бе категорична, че центърът не е огнище на зараза и припомни, че това е констатирано от медицински екип още преди две седмици. Въпреки това, към момента приемът на бежанци в РПЦ – Харманли е преустановен.

Директорът на ОДМВР – Хасково старши комисар Ангел Цанков обясни, че събраните до момента данни по случая са докладвани на Окръжна прокуратура – Хасково. Във връзка със случая в РПЦ – Харманли има образувано досъдебно производство по чл. 325 от НК – за хулигански действия и повреждане на имущество, поясни главен комисар Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция“.

Припомняме, че в началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Бунтът на мигрантите избухна днес по обяд. На място веднага бяха изпратени екипи на полицията и жандармерията. Исканията на чужденците са лагерът отново да бъде от отворен тип и да могат спокойно да се разхождат в Харманли.

Мигрантите в Харманли се вдигнаха на бунт (СНИМКИ)

Снимки: bTV и МВР

 

 

 

 

Подобни статии

Top