40 са жертвите на катастрофи в Пловдивско от началото на годината

40 души са загинали при пътнотранспортни произшествия в Пловдивско от началото на годината, съобщи говорителят на КАТ „Пътна полиция“ инспектор Ботьо Гиргинов в ефира на радио „Фокус“.

500 са пътнотранспортните произшествия до 2 юли таза година в областта, като при тях са ранени 644 души. Тежките катастрофи са нараснали в сравнение със същия период на 2014 г. с 57, загиналите – с 10, а ранените със 72.

Според Гергинов основните причини за влошаване на пътнотранспортната обстановка през последните няколко години са превишената скорост, излизане извън пътното платно и съответно преобръщане, блъскане в крайпътно дърво, както и неправилното изпреварване.

Много често се стига до тежки катастрофи с травматизъм, когато шофьорите отнемат предимство. Това се случва най-вече на кръстовища, поясни Гиргинов. Той подчерта, че расте и броят на пътнотранспортните произшествия с пешеходци.

„Водачите на моторни превозни средства продължават да отнемат предимството на пешеходци на разрешаващ зелен сигнал на светофарната уредба, както и на пешеходни пътеки“, посочи говорителят на КАТ.

Подобни статии

Top