40 случая на хепатит тип А за два месеца в Розино

6 деца от ромската махала на карловското село Розино са заболели през последните дни от хепатит А, научи DCNEWS. Малчуганите са посещавали детската градина в селото. Болно е и едно дете от училището в близкото село Христо Даново.

Жълтеница е налазила и забавачницата в Клисура, където са заболели 7 деца от ромската махала и 1 с български произход. Някои от тях са лежали в болницата, поясниха от кметсвтото на Клисура. Това потвърдиха за БЛИЦ от кметството. Градината не е затворена, но са взети всички санитарно-хигиенни мерки и са изследвани контактните деца.

Общо 40 са заболелите от болестта на мръсните ръце в ромската махала на Розино, потвърди пред DCNEWS д-р Моника Троянчева, шеф на Дирекция „Надзор над заразните болести“ в РЗИ-Пловдив. Случаите били от два месеца, а преболедувалите били основно в детска възраст – до 17 години.

Според д-р Троянчева първите случаи в Розино били след гостуване на местни роми в мултиетническия квартал Столипиново в Пловдив. „Тези общности си гостуват в събота и неделя и заразата се предава“, коментира Троянчева.

По думите й в Столипиново все още се разболяват деца и броят на прихваналите хепатит А досега е 137. В квартала жълтеницата се прехвърлила от асеновградската махала, също след гостуване на роднини от Пловдив.

В момента в Асеновград заразата е ограничена и нови случаи скоро не е имало, подчерта д-р Троянчева.

Припомняме, че първоначално болестта на мръсните ръце тръгна от там.

Опасно: 6 станаха случаите на болни от хепатит ученици в Асеновград

 

Подобни статии

Top