40 съдебни заседатели ще участват в делата в Асеновград

40 съдебни заседатели в асеновградския съд

Комисия от Асеновградския общински съвет ще определи списъка с кандидати за съдебни заседатели. Това реши местният парламент днес на редовната си сесия. 40 ще бъдат заседателите, които ще участват в делата на Районен съд – Асеновград за периода 2015-2019 г. Бройката е определена на 11 ноември на Общо събрание на съдиите от Окръжен съд Пловдив.

От посочените 40 души, 15 трябва да бъдат педагози, се казва в писмо до Общинския съвет в Асеновград, който трябва да определи кандидатите. Това е 10 на сто от общия брой, който ще бъде избран.

Новоизбраните съдебни заседатели трябва да бъдат български граждани, на възраст между 21 и 65 години, не бива да са осъждани и трябва да се ползват с добро име в обществото, става ясно от писмото на Окръжния съд.

След като комисията си свърши работата, съветниците ще гласуват предварителния брой на кандидатите. Впоследствие избраните арбитри ще бъдат изпратени на Пловдивския окръжен съд, който на свое общо събрание ще определи новите съдебни заседатели за Асеновград за следващите 4 години.

Подобни статии

Top