40 факти за очите, които може би никога не сте чували

Привикнали сме да натоварваме очите, седейки пред мониторите. И малко от нас се замислят, че всъщност това е уникален орган на тялото, за който дори науката не знае всичко. Затова нашият съвет към всички работещи в офис и зад компютър е, по-често да се замислят за състоянието на зрението си и понякога да правят упражнения за очите!

Ето някои факти за очите, които малко от нас знаят:

 1. Зениците на очите се разширяват почти наполовина, когато гледаме любимия си.
 2. Роговицата на човешките очи е дотолкова идентична с тази на акулите, че последната може да служи за замяна на човешката при операция на очите.
 3. Всяко око съдържа 107 миллиона клетки и всички те са чувствителни към светлината.
 4. Всеки 12-ти представител на силния пол е далтонист.
 5. Човешкото око е способно да възприема само три части от спектъра – червен, син и жълт. Останалите цветове са съчетание на трите основни.
 6. Диаметърът на очите ни е около 2,5 см, а те тежат около 8 грама.
 7. Само 1/6 част от очната ябълка е видима.
 8. За целия си живот виждаме средно около 24 милиона различни изображения.
 9. Отпечатъците на пръстите ви имат 40 уникални характеристики, а ирисът – 256. Именно по тази причина сканирането на ирисите се използва в системите за сигурност.
 10. Хората казват „докато примигнеш“, защото на клепача е най-бързия мускул в тялото. Мигването трае около 100 — 150 милисекунди, а за цяла секунда, можете да примигнете 5 пъти.
 11. Очите предават в мозъка огромно количество информация всеки час. Пропусквателната способност на този канал са съпоставими с каналите на интернет-провайдерите на голям град.
 12. Кафявите очи всъщност са сини, но под кафяв пигмент. Съществува дори лазерна процедура, която позволява да бъдат превърнати кафявите очи в сини завинаги.
 13. Очите ни фокусират примерно 50 неща в секунда.
 14. Изображенията, които се предават на мозъка ни, всъщност са обърнати.
 15. Очите натоварват мозъка с повече работа, отколкото всички останали части на тялото.
 16. Всяка ресница от миглите живее около 5 месеца.
 17. Маите смятали кривогледите хора за по-привлекателни и се опитвали да направят така, че и техните деца да бъдат кривогледи.
 18. Преди 10 000 години всички хора били с кафеви очи, докато у човек, живеет в района на Черно море, не се появила генетическа мутация, която довела до появата на сините очи.
 19. Ако на снимките, направени със светкавица, само едното ви око е червено, има вероятност да имате възпаление на окото – разбира се, ако и двете ви очи гледат в една посока към фотоапарата. За щастие възпалението се лекува лесно.
 20. Шизофренията може да се определи с точност до 98,3% с помощта на обикновен тест за движението на очите.
 21. Хората и кучетата са единствените, които се опитват да търсят нещо в очите на другите. А кучетата правя това само, когато общуват с хората.
 22. 2% от жените имат рядка генетична мутация, благодарение на която те имат допълнителен конус на ретината. Това им позволява да виждат 100 милиона цветове.;
 23. Всички бебета са далтонисти при раждането си.
 24. Човешкото око може да разграничи 500 нюанса на сивото.
 25. Лявото око на Джонни Деп е сляпо, а дясното – късогледо.
 26. Регистриран е случай на сиамски близнаци от Канада, които имат общ хипоталамус. Благодарение на това те могат да чуват мислите си и да виждат очите си.
 27. Човешкото око може да прави плавни, непрекъснати движения само, ако следи подвижен обект.
 28. Историята за циклопите се появила благодарение на народите от средиземноморските острови, които някога намерили останки на измрели слонове-джуджета. Черепът на слоновете, бил два пъти по-голям от този на човека, а централната носна кухина често погрешно била възприемана за око.
 29. Космонавтите не могат да плачат в космоса заради липсата на гравитация. Сълзите образуват малки топченца и започват да дразнят очите.
 30. Пиратите използвали превръзка за очите, за да адаптират бързо зрението си към светлината над палубата и под нея. Така едното им око привиквало към ярката светлина, а другото – към тъмното.
 31. Съществуват прекалено „сложни“ за човешкото око цветове. Наричат ги „невъзможни цветове“.
 32. Виждаме определени цветове, тъй като това е единственият спектър на светлината, който преминава през вода – откъдето са се появили очите ни. Не са се появявали никакви еволюционни причини на земята, за да виждаме по-широк спектър.
 33. Очите са започнали да се развиват около преди около 550 милиона години. Най-простите очи били частиците белтъчни фоторецептори на едноклетъчните животни.
 34. Понякога хората, които страдат от афакия /липсваща леща на окото/, разказват, че виждат ултравиолетовия спектър на светлината.
 35. В очите на пчелите има косъмчета. Те им помагат да определят посоката на вятъра и скоростта на полета.
 36. Астронавтите от Мисия Аполон разказвали, че са видяли вълни и ивици светлина, когато затваряли очите си. По-късно се изяснило, че причина за това е космическата радиация, която облъчва ретината извън магнитосферата на Земята.
 37. Ние виждаме чрез мозъка, а не чрез очите. Размиването и некачественото изображение е болест на очите така, както ако датчикът, приемащ изображението, е развален. След това свои „мъртви зони“ и изменения в образа налага и мозъкът.
 38. Около 65-85% от белите котки със сини очи са глухи.
 39. Някои хора се раждат с различен цвят на очите. Това се нарича хетерохромия.
 40. Човешките очи примигват 17 пъти в минута, 14 280 пъти на ден и 5,2 милиона пъти на година. Обикновено примигваме по-често, когато говорим, отколкото докато четем.

По материали от visual.ly

Снимка: AdMe.ru

Подобни статии

Top