След предишно секцио: 40-годишна роди нормално второто си детенце

Нормално раждане след цезарово сечение е възможно, доказаха за пореден път специалистите в УСБАЛАГ „Селена“

Нормално раждане след цезарово сечение е възможно, доказаха за пореден път специалистите в УСБАЛАГ „Селена“. Д-р Магдален Матев и екипът на болницата сбъднаха мечтата на 40-годишната Кристина за физиологично раждане на второто й дете след като първото се е появило на бял свят по оперативен път преди шест години. Малката Бориса се роди на 1 ноември с тегло 3 680 грама и дължина 51 сантиметра.

Кристина постъпила в „Селена“ с регулярни контракции в 4,30 часа. Бориса проплакала в 10,50 часа под грижите на екипа в състав д-р Матев, д-р Бачуров, неонатологът д-р Ана Миовска и акушерка Ракова. Раждането минало съвсем гладко. Въпреки, че не пожелала да бъде обезболена, майката разказва, че относително трудната част била концентрирана в последния около половин час, когато контракциите били най-силни.

Разликата в усещането между двата вида раждане е несравнима. Много по-лесно е и възстановяването след нормалното раждане, разказва Кристина.

Няколко лекари отказали на Кристина да опитат физиологично раждане въпреки напълно нормалното протичане на бременността. Причините са както предходното секцио, така и 40-годишната възраст на родилката. Упоритостта на бъдещата майка я довела в болница „Селена“, където среща разбиране и желание да бъде подкрепена мечатата й да усети появата на бебето си по максимално естествен начин.

Рисковано е едно такова раждане и всеки случай е индивидуален. Дори да поемем риска и да опитаме нормално раждане, не можем да дадем гаранция как ще се развие то. Изисква се много търпеливо чакане, активно наблюдение на родилката и минимално вмешателство в естествения ход на процеса, разказа д-р Матев.

Подобни статии

Top