40 минути игра навън могат да спасят детето от късогледство

Кога за последен път водихте детето си на очен лекар? Знаете ли колко време прекара днес пред компютъра? Колко често му казвате да излезе навън и да играе? Тези въпроси задава на родителите, които водят децата си за преглед в очно отделение на УМБАЛ „Пловдив“ началникът д-р Гергана Попова.

Нейни наблюдения сочат, че малчуганите, които страдат от късогледство /миопия/, стават все повече. Тази тенденция е характерна не само за нашата страна, но и за цял свят. И макар че не може да се говори за епидемия, все повече майки и татковци търсят консултация със специалист. Водещият пловдивски офталмолог посочи, че през 1990 г. в Израел е направен мониторинг сред младежи, което установява, че 20% от тези, постъпващи в армията на възраст 18 г., са били с късогледство, а през 2002 г. процентът вече е 28%.  Изследването е проведено сред 1 млн. души.

Друг скрининг, проведен сред 25 000 деца в Китай посочва, че миопията /б.а. – късогледството/ се увеличава с 2% на всеки час близка работа.

Една от основните причини е генетична, късогледството се унаследява – децата на родители, които страдат от това заболяване, са 6 пъти в по-голям риск, отколкото останалите, посочи д-р Попова. За останалите случаи очната лекарка е категорична, че таблетите и смартфоните носят голяма вина, за да се развие късогледство. По-добре е децата да стоят на компютър или на телевизор, защото техните екраните са големи.

При по-малките устройства всичко е много ситно и напрежението за зрението е много голямо. Така децата от малки правят спазъм на акомодацията, а оттам нататък се покачват диоптрите. В резултат на това от нормално зрение за тази възраст – хиперметропия или далекогледство, те развиват късогледство. Симптомите са ясни – децата започват да се оплакват от главоболие, от замъгляване, четат от много близко разстояние.

1 2

Подобни статии

Top