40 случая на шарка в Пловдивско само за седмица

Завишена заболеваемост на варицела и скарлатина отбелязват епидемиолозите от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

12 са новорегистрираните случаи на зараза с варицела само за една седмица. Така общият брой на инфектираните с шарката в областта е вече 30 , като 19 от тях са в Пловдив. В предходния отчетен период те са били 18, като всичко болни са от областния град.

Макар заболяването да се проявява целогодишно, лекарите коментират, че е нормално пикът на болестта да е през зимния сезон, понеже шарката се прихваща лесно . А заради студеното време децата се затварят в закрити помещения, където заразата прескача още по-бързо.

Инкубационният период на заболяването е от 11 до 21 дни, средно 14 – 16. Заболяването започва с грипоподобни симптоми-висока температура до 39 градуса, болки в гърлото, хрема, кашлица. Типичен е обривът, който първоначално е представен от леко надигнати червени петна до 5-10 мм в диаметър, като за няколко часа се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна.

През последните седем дни рязко се покачват и  болните от скарлатина.

Те вече са 12 при регистрирани преди седмица само 2 случая. Само един от заболелите от вирусната инфекция обаче е в Пловдив.

За разлика от другите шарки, скарлатината не се причинява от вирус, а от бактерия, и освен това организмът не успява да си създаде траен имунитет срещу нея. Което пък ще рече, че никой не е застрахован от повторно разболяване, дори и възрастните. Като цяло обаче пурпурната треска, както още я наричат, „обича“ децата. Скарлатината е остро инфекциозно заболяване, което протича с ангина и ситен обрив.

„Отчетените до момента стойности на двете заболявания са ниски и не са обект на обсъждане от епидемиолозите“ , коментира д-р Моника Троянчева, началник на дирекция „Надзор на заразните болести“ .  към РЗИ-Пловдив. Тепърва броят на новорегстрираните случаи ще расте, каза още д-р Троянчева.

 

 

Подобни статии

Top